W Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz, który odbył się w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu wzięło udział siedmioro uczniów m.in. z radomskiego Gastronomika, a także ze szkoły w Przysusze, Pionkach i Starachowic. Konkurs skierowany był do uczniów III klas szkół kształcących się w zawodach branży gastronomicznej. Turniej składał się z dwóch etapów: egzaminu pisemnego i części praktycznej, czyli przygotowania dania z wieprzowiny. Na przygotowanie potrawy uczniowie mieli 120 minut. - Młodzież się nam popisywała różnymi przepisami wykorzystując różne części i elementy wieprzowiny. Osoby wygrane, czyli pierwsze trzy miejsca mają możliwość wzięcia udziału w Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz – mówi Małgorzata Miedzińska, nauczycielka z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu.
Celem konkursu jest przede wszystkim sprawdzenie i doskonale umiejętności praktycznych, a także nawiązanie ścisłej współpracy z pracodawcami branży gastronomicznej i spożywczej. Ponadto uczniowie w trakcie gotowania mogli wykazać się kreatywnością i pomysłowością. W ocenie jury najlepszym daniem okazały się być policzki wieprzowe z sosem porto i słonym karmelem z sałatką gruszki i buraka w wykonaniu Kamila Sałbuta z radomskiego Gastronomika.
- Teraz przede mną etap ogólnopolski. Liczę, że tam też zajmę wysokie miejsce, jak nie pierwsze, a nagrodą jest też zwolnienie z egzaminów zawodowych, więc naprawdę warto było wziąć udział w turnieju – przyznaje - Kamil Sałbut uczeń z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu, zwycięzca konkursu.
W jury zasiadali nauczyciele i pracownicy restauracji, oceniali oni nie tylko walory smakowe i oryginalność przepisu, ale również organizację i higienę pracy oraz estetykę wykonania i zaserwowania dania. Jury było zgodne i przyznało, że poziom konkursu był bardzo wysoki i uczniowie świetnie sobie poradzili.
- Każdy wykorzystał wieprzowinę na różny sposób i widać pomysłowość uczniów. To, co mnie zaskoczyło to umiejętności dekoracji dań, a jedno co najbardziej mnie zaskoczyło to zrobienie kiełbasy w tak krótkim czasie, jakim jest 120 minut jedna z uczestniczek potrafiła zrobić kiełbasę z wieprzowiny i fajnie to zaprezentować - tłumaczy Natalia Różańska z restauracji „Pod różami”.
Drugie miejsce zajęła Marlena Warchoł z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu, a na trzecim znalazła się Angelika Zawadzka z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego z Pionek.
Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu odbył się po raz pierwszy, był to etap wojewódzki. Teraz przed zwycięzcami etap ogólnopolski, który odbędzie się w Zabrzu.