Projekt „Przygotowanie do kariery” to seria warsztatów, pokazów dla uczniów szkół gastronomicznych w całej Polsce. Uczestnicy mogą testować nowe produkty i poszerzać wiedzą kulinarną, samodzielnie przygotowując potrawy. Warsztaty to najlepszy sposób na doskonalenie swoich umiejętności, pod okiem najlepszych szefów kuchni w Polsce, ale i również dobra zabawa. - Młodzież pod okiem profesjonalistów przygotowuje nie tylko potrawy, ale przede wszystkim kształtuje swoje umiejętności i uczy się pracy w zespole. Myślę, że jest to bardzo ważne dla nich, ponieważ mają kontakt ze sztuką kulinarną na wysokim poziomie, dzięki temu czerpią wiedzę od najlepszych - mówi Bożena Puton, wicedyrektor ZSSiH w Radomiu. - Uczniowie podczas warsztatów mają szansę wykazać się również kreatywnością - dodaje.
Podczas warsztatów uczniowie przygotowali zupę hiszpańską z kiełbasą chorizo z soczewicą, oliwkami i świeżo siekaną kolendrą. Na drugie podano marynowaną, pieczoną pierś z kaczki w przyprawach korzennych, na karmelizowanych jabłkach ze śliwkami i rodzynkami. Oczywiście nie zabrakło również deseru, czyli kardamonowego torciku bezowego z kremem waniliowym i owocami. – Każdy jest w stanie te dania przygotować. Wszystkie produkty, przyprawy są dostępne na rynku bo taka jest definicja tych warsztatów, abyśmy korzystali ze wszystkiego tego, co na rynku jest - tłumaczy Robert Sowa, szef kuchni, restaurator. - Nie chcieliśmy iść też na totalną łatwiznę w przygotowaniu dań, dlatego też przygotowywaliśmy filet z gęsi. Pomysł zrodził się też stąd, że zbliża się okres świąteczny. Chcieliśmy, żeby zrobili coś co mogą za chwilę powtórzyć goszcząc znajomych czy rodzinę podczas Świąt Bożego Narodzenia - dodaje.
Podczas warsztatów odbyły się również eliminacje do prestiżowego konkursu kulinarnego, promującego kulinarne „perełki” - zdolnych rozpoczynających życie zawodowe kucharzy, do 23. roku życia. Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich został wybrany do 12 najlepszych gastronomicznych szkół, które w tym roku biorą udział w konkursie „Kulinarny Talent”, podczas największych targów gastronomicznych w Polsce.