Do tegorocznej edycji konkursu kulinarnego „Pasja smaków”, którego organizatorem od ośmiu lat jest Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich, zakwalifikowało się pięć drużyn z Góry Kalwarii, Pionek i Radomia. - W tym roku konkurs odbył się pod tytułem „Pierogowy mix w nowoczesnym wydaniu”. Nowoczesne wydanie, czyli składniki z których uczestnicy konkursu musieli przygotować farsz do pierogów. Uczniowie musieli wykorzystać do nadzienia wątróbkę, kaszę jaglaną i soczewicę - wyjaśnia Katarzyna Kusio, wicedyrektor ZSSiH, przewodnicząca jury.
Zadaniem uczniów było w konkurencji technicznej wykonać ciasto pierogowe w ciągu 5 minut oraz wykonanie w ciągu 150 minut trzech rodzajów pierogów. Celem konkursu jest doskonalenie umiejętności kulinarnych, rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów szkół gastronomicznych. Jak przyznaje przewodnicząca jury, niektóre z dań zachwycały smakiem i nietypowym połączeniem składników. - Wszyscy wykazali się kreatywnością w przygotowaniu pierogów, niektóre połączenia smaków nas bardzo pozytywnie zaskoczyły, czyli np. soczewica w połączeniu z tuńczykiem, wątróbka z kaszanką, jabłkiem - mówi przewodnicząca jury.
Wykonanie potraw oceniało jury w składzie: Katarzyna Kusio – wicedyrektor szkoły, Waldemar Dolecki – dyrektor MOK Amfiteatr, Maciej Montelatic, szef kuchni Restauracji Pasja, Bogusława Musiał, menager Restauracji La Spezia. Gościem honorowym była wiceprezydent Katarzyna Kalinowska.
https://www.cozadzien.pl/zdjecia/konkurs-pasja-smakow-w-gastronomiku-zdjecia/77701
- Jeśli chodzi o poziom z każdym rokiem jest coraz wyższy. Młodzież stawia sobie coraz wyższe cele, jest coraz bardziej kreatywna jeśli chodzi o przygotowanie potraw - przyznaje Katarzyna Kusio.
Jury najbardziej przypadło do gustu danie przygotowane przez Roksanę Dygas, uczennicę Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich. Roksana przygotowała pierogi z wątróbką po rosyjsku, z kaszą jaglaną, szpinakiem i słonecznikiem z miętową nutą oraz z soczewicą z kuminem. Jej pasja do gotowania trwa od najmłodszych lat. - Jak byłam mała, miałam może sześć - siedem lat, to już gotowałam z babcią. Zawsze z chęcią przychodziłam i pomagałam a to pierogi lepić, a to piec babeczki, ciasta. Dlatego też postanowiłam, że pójdę do takiej szkoły, żeby tę pasję rozwijać - mówi Roksana Dygas, laureatka konkursu "Pasja smaków".
Drugie miejsce za sekretne pierogi w trzech odsłonach zajął Mateusz Wójcik z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu, a trzecie Wiktoria Wołyńska z Centrum Kształcenia Ustawicznego i Zawodowego w Pionkach za pierogowe trio.