Po raz kolejny uczniowie Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu rywalizowali podczas VI Festiwalu Zupy. Zupy przygotowywało jedenaście czteroosobowych zespołów.
– Wracamy do polskiej tradycji, gdzie wykorzystywane są nasze surowce. Oczywiście dopuszczalne są urozmaicenia zaczerpnięte z innych kultur – powiedziała wicedyrektor Bożena Puton, przewodnicząca jury.
Uczniowie przygotowując się do konkursu pod okiem nauczyciela zawodu, kilkakrotnie gotowali swoje popisowe danie. Przeważająca ilość zup konkursowych to kremy, wielu stawiało również na dania charakterystyczne dla kuchni góralskiej.
– Postawiliśmy na kwaśnicę, której podstawę stanowi oczywiście kapusta i sok z niej – powiedział Michał Marczykowski z klasy 2KB - Nasza zupa jest bardzo kwaśna i bardzo smaczna. W ogóle gotowanie jest naszą pasją i planujemy robić to w przyszłości – dodał Łukasz Waluś, kolega z klasy.
Bezkonkurencyjna okazała się jednak aromatyczna zupa z bobem, którą jednomyślnie wytypowało jury do zwycięstwa. Podstawowy składnik zwycięskiej zupy bób, jak podkreślano jest bardzo smaczny, a niestety zapomniany w polskiej kuchni lub bardzo jednostajnie wykorzystywany.
- Dodatkowo w naszej zupie znajduje się spora ilość ziemniaków, cebulka, por oraz zasmażana szynka i boczek. Pomysł na taką zupę podsunęła nam Joanna Pieczyńska, nauczycielka przedmiotów zawodowych, której jesteśmy bardzo wdzięczni. To bardzo prosta do przygotowania potrawa– powiedziała Kasia Jabłońska kl. 3 TG. – Jesteśmy zaskoczeni taką decyzją jury. Podeszliśmy do tego konkursu bardzo na luzie, chcieliśmy się dobrze bawić, ale gotując włożyliśmy w to całe serce. Bardzo się cieszymy, że udało nam się wygrać – powiedział Adrian Walczak z kl. 3TG.Wszystkie konkursowe dania oceniało jedenastoosobowe jury, w składzie którego znaleźli się przedstawiciele i szefowie kuchni z radomskich restauracji oraz przedstawiciele ZSSiH. – Moim faworytem była zupa, która zwyciężyła. Widać w tych młodych ludziach potencjał, zaskoczył mnie smak i sposób podania potraw konkursowych – powiedział Rafał Piotrkowski, szef kuchni w restauracji „Stylowa” przy Hotelu Europejskim. – Troszeczkę żałuję, że uczniowie inspirowali się głównie kuchnią góralską, zabrakło dań z Pomorza, czy Kaszub. Musimy pamiętać, że polska kuchnia jest bardzo bogata i urozmaicona – dodał.
Konkursowe potrawy mogli spróbować również uczniowie i zaproszeni goście, którzy głosując wybierali zupę publiczności. Tę nagrodę otrzymali uczniowie z klasy 3 TŻC za zupę „Chłopski Przysmak” , którzy zajęli trzecie miejsce. Drugie miejsce zajęli uczniowie z klasy 2 KA, którzy przygotowali zupę „Dziecięce marzenia”
W czasie trwania konkursu, zainteresowani mogli zapoznać się z ofertą szkoły i osiągnięciami jej uczniów, podczas specjalnej ekspozycji w korytarzu głównym.