Jedna z największych półkolonii odbywa się w Ogródku Jordanowskim. Tam zajęcia dla dzieci i młodzieży trwają cały rok, a w wakacje dołączają nowi uczestnicy, chcący w ciekawy sposób spędzić wakacyjny czas. W tym roku w Ogródku Jordanowskim w półkolonii bierze udział około 160 osób. - Uczestnicy półkolonii są podzieleni na dwie grupy, maluszki od 3 do 6 lat i druga grupa od 6 lat w górę. W zależności od tego gdzie idziemy i jakie są możliwości organizatorów, dzielimy się również na podgrupy – wyjaśnia Monika Chmielewska, opiekunka półkolonii.
Wypoczynek dla dzieci i bardzo wiele atrakcji zapewniło miasto oraz sponsorzy - Dzięki dodatkowym pieniądzom od sponsorów mogliśmy poszerzyć ofertę, tak aby była ona jeszcze bardziej atrakcyjna dla dzieci – dodała Chmielewska. Warto dodać, że ta półkolonia jest bezpłatna dla uczestników.
Półkoloniści z Ogródka Jordanowskiego mają zapewnionych wiele atrakcji – basen, kręgle, kino, ściankę wspinaczkową, wycieczki do muzeum, warsztaty edukacyjne, a w ośrodku zajęcia sportowe, plastyczne, rywalizację turniejową. - W każda środę mamy wycieczki poza Radom, byliśmy już w Górach Świętokrzyskich i Kurozwękach, w planach mamy jeszcze pieszy rajz, wycieczkę do ZOO w Warszawie, ognisko z kiełbaskami i inne atrakcje - mówi Chmielewska.
Odwiedziliśmy tę półkolonię podczas warsztatów edukacyjnych w Rodzinnej Restauracji MammaLeo, w których brała udział 16-osobowa grupa starszych chłopców. - Ostatnio dziewczynki robiły ciasteczka francuskie, a dzisiaj chłopcy naucza się robić pastę jajeczną – mówi Dorota Borycka, współwłaścicielka restauracji, prowadząca warsztaty. Chłopcy zostali podzieleni na cztery grupy - „restauracje” musieli również wybrać między sobą Szefa Kuchni. Pani Dorota poinstruowała wszystkich o obowiązujących przepisach BHP w przypadku korzystania z noża. Doradziła również jak rozpoznać jajko ugotowane od surowego, oraz pokazała sprytny sposób na obieranie ich ze skorupki. Po takim wstępie młodzi kucharze ochoczo zabrali się do pracy.