By zapoznać dzieci z tradycją jaka panowała w Polsce przed laty oraz zwyczajem jaki cieszy się ogromną popularnością we Francji, cukiernicy z Cukierni E.Leclerc Radom udali się do radomskich podstawówek: PSP numer 14 Integracyjnej przy ul. Wierzbickiej, PSP numer 2 przy ul. Batalionów Chłopskich oraz PSP numer 17 przy ul. Czarnoleskiej i Dwujęzycznej Szkoły Podstawowej numer 1 przy ul. Radomskiego.
- Zostaliśmy miło przyjęci przez dyrekcję, nauczycieli i uczniów. Najpierw opowiedzieliśmy dzieciom, że ciasto Trzech Króli (Galette des Rois) to popularny we Francji wypiek, który przygotowuje się na 6 stycznia. Zgodnie z tradycją ciasto to kryło w sobie niespodziankę w postaci ziarna fasoli (po francusku fève), choć z czasem miejsce fasoli w nadzieniu zastąpiły małe ceramiczne figurki przedstawiające Jezusa. Obecnie w ciastach często można spotkać postacie z kreskówek, a w warunkach domowych można po prostu schować w nim cały migdał. Francuskie cukiernie w wyższej półki jak Pierre Hermé czy Ladurée prześcigają się w wymyślaniu co rok nowych figurek i są one często kolekcjonowane. Ten kto znajdzie w swoim kawałku ciasta niespodziankę staje się na dzień królem i może nosić papierową koronę dodawaną do wypieku – opowiada Agnieszka Witczak - Armacińska odpowiedzialna za marketing E.Leclerc Radom.
Mało kto wie, że podobnie było w Polsce przed laty. Po uroczystym obiedzie podawano ciasto z migdałem. Ten, kto go odnalazł w swoim kawałku, zostawał „królem migdałowym”.
Nic nie szkodzi na przeszkodzie by cieszący się sympatią zwyczaj degustowania ciasta Trzech Króli kultywować w naszym kraju, w naszych domach. Z myślą o tym Cukiernia E.Leclerc wypieka takie ciasta od podstaw i oferuje je mieszkańcom Radomia i regionu. Dorosłym ono zasmakowało a dzieciom?
Gdy uczniowie wysłuchali opowieści o tradycji przystąpili do degustacji ciasta. Smakowali ciasto Trzech Króli z nadzieniem migdałowym, migdałowo - czekoladowym oraz z nadzieniem migdałowo – jabłkowo- karmelowym.
- Nam najbardziej smakuje z nadzieniem migdałowo- czekoladowym – mówili uczniowie PSP 14 Integracyjnej.
- My wybieramy – z nadzieniem migdał – jabłko- karmel, przypomina nieco naszą szarlotkę – opowiedzieli się uczniowie PSP 2.
Uczniowie z 17 jak również z Dwujęzycznej Szkoły Podstawowej , których odwiedziliśmy na końcu naszego maratonu nie mogli dojść do kompromisu co do swojego ulubionego smaku.
- Dzieciom najwięcej frajdy sprawiło poszukiwanie ukrytych w cieście figurek. Oczywiście każdy w ciszy konsumował swoją porcję a gdy któremuś dziecku udało się odnaleźć figurkę słychać było: mam, jestem królem, jestem królową! - mówi Agnieszka Witczak- Armacińska.
Ci uczniowie, którzy znaleźli w swoich porcjach figurki pozowali z nimi do zdjęć i zyskali na pewien czas przywileje królewskie.
Na zakończenie wszystkie dzieci otrzymały korony oraz pozowały do pamiątkowych zdjęć z cukiernikiem Benoit Savarre. Na co dzień czuwa on nad tym by ciasto Trzech Króli a także inne wypieki w cukierni E.Leclerc Radom były pyszne, zdrowe i pięknie wyglądały .
Każde dziecko otrzymało kupon uprawniający do zakupy ciasta Trzech Króli z 20 % rabatem. Kupon można wykorzystać do końca stycznia.
- Poprzez zabawę chcemy edukować. Tym razem naszych przyszłych klientów – obecnie uczniów radomskich szkół. Przekazaliśmy dzieciom ciekawostki dotyczące zwyczaju związanego z świętem Trzech Króli. Teraz uczniowie wiedzą już, że Trzech Króli to nie tylko orszak, ale też spotkanie w gronie rodziny, zabawa, poznawanie smaków. Do degustacji ciasta Trzech Króli zaprosiliśmy także klientów E.Leclerc. Naszego wypieku z ukrytymi niespodziankami mogli spróbować podczas degustacji, które miały miejsce w dwie minione soboty – mówi Agnieszka Witczak- Armacińska.
Ciasto Trzech Króli można kupić do końca stycznia w E.Leclerc na dziale cukiernia. W domu należy włożycie je do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 5 -10 minut i cieszyć się smakiem!