„Oceniamy tylko świeże grzyby. Identyfikacji grzybów dokonuje grzyboznawca lub klasyfikator grzybów. Wydajemy również bezpłatnie atesty na grzyby świeże” – informuje Powiatowa stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Radomiu.
Grzyby można sprawdzić od poniedziałku do piątku w godzinach 7.30 – 14.30 (ul. Okulickiego 9D.
10 zasad bezpiecznego grzybobrania.
1. Zbieraj grzyby, które dobrze znasz! Jeśli masz najmniejszą nawet wątpliwość co do gatunku zebranego przez siebie grzyba wyrzuć go!
2. Nie zbieraj grzybów bardzo młodych, bo trudniej jest odróżnić gatunki jadalneod trujących.
3. Zrezygnuj ze zbierania grzybów blaszkowatych, wśród których znajduje się większość gatunków trujących.
4. Nie pozwól zbierać i jeść grzybów małym dzieciom.
5. Nie przechowuj grzybów w workach foliowych i innych nie przystosowanych do tego celu opakowaniach.
6. Nie przechowuj zbyt długo potrawy grzybowej oraz nie przyrządzaj z grzybów dania, na które przeznacza się na osobę więcej niż 150-200 g świeżych grzybów.
7. Jeśli kupujesz grzyby na bazarach to rób to u sprzedawców, do których masz zaufanie i posiadają atest, kupuj grzyby w całości (sam masz wówczas także możliwość oceny gatunku grzyba).
8. Nie kupuj grzybów przetworzonych (np. suszonych) i mieszanych z niewiadomego źródła.
9. Nie jedz grzybów w stanie surowym, gdyż mogą zawierać szkodliwe substancje, które ulegają rozkładowi dopiero po potraktowaniu wysoką temperaturą.
10. Zawsze możesz zgłosić się z grzybami do Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Radomiu w celu ich weryfikacji.















Napisz komentarz
Komentarze