Regionalne święta, lub dni chleba, są obchodzone od lat w całej Unii Europejskiej. Światowa Unia Piekarzy (UIB) ustanowiła 16 października Światowym Dniem Chleba.
W 1999 roku Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa Rzeczypospolitej Polskiej (członek UIB) podjęło decyzję, że pierwsze w Polsce obchody święta Chleba odbędą się 11 września 1999 roku. W Radomiu pomysł trafił do zarządu Cechu Rzemiosł Spożywczych. Zarząd wówczas stanowili: Sylwester Wojcieszek, Jarosław Gajda, Waldemar Stojak, Zdzisław Krzemiński oraz Elżbieta Gagacka, a wniosek w sprawie organizacji imprezy został przegłosowany jednogłośnie.
Przewodniczącym Komitetu Organizacyjnego został Jarosław Gajda, którym jest do dziś W jego skład weszli również: Ewa Brzezińska, Tadeusz i Mariusz Fogiel, Krystyna Kowalczyk, Marian Kowalczyk, Sylwester Wojcieszek i Artur Ziółkowski. - Rozpoczęliśmy prace przygotowawcze do imprezy, a pomysły rodziły się w właściwie w trakcie spotkań na których omawialiśmy charakter, jaki ma przyjąć radomskie święto. Jedno wiedzieliśmy na pewno, żeby zorganizować dobre wydarzenie musieliśmy mieć pieniądze. Oprócz składki wśród piekarzy udało się nam pozyskać sponsorów i jak się później okazało, była to najmocniejsza grupa wspierająca nasze działania. Niektóre firmy jak Baker, Ireks Prokopowicz czy Lesaffre Polska wsparły organizację święta dziesięciokrotnie. Dzięki tej pomocy mogliśmy pozwolić sobie na całkiem dobry program artystyczny, który stał się wizytówką imprezy, przyciągają z roku na rok coraz większe rzesze zwiedzających - wspomina Jarosław Gajda.
Muzeum Wsi Radomskiej, w swojej działalności ogłosiło rok 2000 "Rokiem Chleba". Wtedy też rozpoczęła się współpraca z muzeum. Jednak nadal, główny ciężar finansowy imprezy ponosili piekarze. Od 2001 roku ich działania wspierała Izba Rzemiosła i Małej Przedsiębiorczości w Radomiu. Rok 2002 był rokiem przełomu. Wtedy zaistniała obawa co do dalszych losów święta. - Była realna groźba, że następnego święta może już niestety nie być – mówi Gajda. Wówczas cech nawiązał współpracę z Izbą Przemysłowo-Handlową Ziemi Radomskiej, która logistycznie pomogła przezwyciężyć kryzys.
W 2004 roku, z woli środowiska piekarskiego, został reaktywowany Cech Piekarzy, w którym znaleźli się wszyscy główni organizatorzy radomskiego święta Chleba.
Kiedy w 2006 roku trwały roboty remontowe w Muzeum, VIII święto Chleba odbyło się na Placu Konstytucji 3-go Maja i od tego momentu stałym współorganizatorem imprezy, która przebojem wpisała się w harmonogram, stał się Prezydent Miasta Radomia.
Święto Chleba zyskiwało coraz większą popularność i sympatię mieszkańców Radomia i regionu, a dla samych piekarzy, stało się okazją, chociaż po części, do spłaty długu wobec społeczeństwa i klientów.
Celem Święta Chleba w Radomiu jest ochrona i kultywowanie tradycji polskiego, a w szczególności radomskiego piekarstwa oraz promocja chleba i wyrobów piekarniczych jako produktów zdrowego odżywiania się.
W czasie uroczystości po raz kolejny wręczone zostaną również Klucze św. Kazimierza. Nagroda ta przyznawana jest za upowszechnianie i ochronę dóbr kultury, popularyzację dziedzictwa kulturowego i historii Radomia oraz za szczególne zaangażowanie w pracę na rzecz środowiska piekarskiego.
- Poznań ma słynne rogale świętomarcińskie, Kazimierz pyszne koguty, a w Radomiu mamy Klucze Świętego Kazimierza – mówi Jarosław Gajda i przypomina - tradycje radomskiego piekarstwa sięgają średniowiecza, w 2010 obchodziliśmy jubileusz 250 - lecia potwierdzenia statutu Cechu Piekarzy w Radomiu przez króla Augusta III. Od 1999 r. organizujemy jedno z największych świąt chleba w Polsce. W naszym regionie piecze się pyszny chleb, a przez piekarzy z całej Polski jesteśmy postrzegani jako istne zagłębie piekarnicze - stwierdza prezes Cechu Piekarzy w Radomiu.
Ten regionalny wypiek, smaczny pomysł na promocję Radomia, jest z ciasta drożdżowego, ma długość 18 cm. Jest wyrobem wysokiej jakości, w oryginalnym opakowaniu i z ciekawą legendą, napisaną przez dyrektor radomskiej Resursy - Renatę Metzger:
„Lata 1481- 1483 bardzo szczęśliwe dla Radomia były. Wtedy to bowiem ów gród na siedzibę swoją wybrał królewicz Kazimierz Jagiellończyk i stąd sprawował powierzone mu przez ojca, gdy tenże na Litwie władzę swą utwierdzał, rządy nad całem Królestwem. Tu ściągały poselstwa, dostojnicy państwowi i poddani z najdalszych zakątków Korony, by pokłonić się królewiczowi znanemu szeroko z mądrości, dobroci, roztropności i pobożności ogromnej. Bywało, nie raz i nie dwa, że królewicz jeszcze przed świtem, przy zamkniętych wrotach świątyni klęczał. Takoż radomianie uradzili, że ukochanemu władcy swemu, wolny dostęp o każdej porze do ich parafialnego kościoła się godzi. Piękny więc klucz do fary, cennemi kamieniami specjalnie zdobiony, Kazimierzowi wręczyli, by zawsze kiedy tylko zechce Królewicz Ziemski pokłon Królowi Niebieskiemu oddawał. W uznaniu daru, Kazimierz radomianom przywilej na wyłączny wyrób i sprzedaż, w krajach przez Jagiellonów rządzonych, smakołyków w kształcie owego klucza do fary przekazał. Niestety w dniu pamiętnym, 4 marca A.D. 1484 królewicz Kazimierz lat zaledwie licząc sobie dwadzieścia i kilka, w dalekim Grodnie, zmarł. Żałość wielka serca wszystkich ścisnęła, a radomian w szczególności.
I tak popadła w zapomnienie pamięć o kluczu i przywileju. Dopiero gdy w czasach nam bliższych Świętego Kazimierza patronem diecezji radomskiej i Radomia samego ogłoszono, legendę ową przypomniano, zaraz też kluczy słodkich produkcja ruszyła. Wraz z nią i wiara, że kto pożywać je będzie, ten za Jego przyczyną i rozum i szczęście niebieskie posiądzie.”
Wyróżnienie dla premier
O tym, kto dostanie Klucze św. Kazimierza zdecydowała Kapituła w składzie: dr Krzysztof Cywiński – Prezes Fundacji na Rzecz Wspierania i Promocji Piekarstwa i Cukiernictwa, Jarosław Gajda – prezes Zarządu Fundacji, Zbigniew Prokopowicz – Wiceprezes, Tadeusz Fogiel – wiceprezes Cechu Piekarzy, Paweł Pastuszka – członek Zarządu Cechu Piekarzy.
W tym roku wyróżnieni w czasie uroczystości Święta Chleba zostaną Ewa Kopacz i Sławomir Żabczyński.
- Klucze wręczane są okazjonalnie od 2013 roku. Do tej pory wyróżnieni zostali m.in. biskup Henryk Tomasik, były prezydent miasta Andrzej Kosztowniak, dyr. Muzeum Wsi Ilona Jaroszek oraz osoby spoza miasta jak chociażby była redaktor naczelna Przeglądu Piekarskiego i Cukierniczego pani Magdalena Mart – wyjaśnia Jarosław Gajda.
PROGRAM
Amfiteatr Muzeum Wsi Radomskiej
10.00 Msza Święta
11.15 Powitanie gości, przedstawienie organizatorów i patronów, przemówienia okolicznościowe
11.40 Wręczenie Kluczy świętego Kazimierza
11.50 Wręczenie podziękowań dla sponsorów
12.05 Ogłoszenie wyników konkursu na „Tradycyjny Wieniec Dożynkowy”
12.40 Występ kapeli ludowej „Radomskie Muzykanty”
14.00 Występ Zespołu Pieśni i Tańca Uniwersytetu Warszawskiego „Warszawianka”
18.00 Koncert Adama Struga z Zespołem
Scena „Pod Dębem” (godz. 12.00 – 18.00)
Występy kapel ludowych z regionu radomskiego i zabawa "na dechach"
Wystąpią:
Kapela Zdzisława Kwapińskiego z Radomia
Kapela „Sami Swoi” ze Żdżar
Kapela „Radomskie Muzykanty” z Radomia
15:00 Prezentacja drużyny siatkarskiej Czarni Radom
15.30 Rozstrzygnięcie II edycji konkursu ogłoszonego przez radomskich piekarzy pt. „Mój przepis na chleb”.
Konkursy Cechu Piekarzy w Radomiu
Namiot obok Sceny pod Dębem (12.00 - 18.00)
Pokazy, warsztaty i konkursy kulinarne polskiej Master Chef Beaty Śniechowskiej
Wstęp na wydarzenie jest płatny. Bilety: normalny - 10 zł, ulgowy - 6 zł, rodzinny - 25 zł.
O dodatkowym autobusie na święto chleba pisaliśmy TUTAJ