Kawa towarzyszy nam codziennie. Rankiem budzi do życia i stawia na nogi, po południu umila czas spędzony z przyjaciółmi, kiedy to wspólnie rozkoszujemy się słodkościami, przy filiżance ciepłego napoju. Latem orzeźwia, relaksuje – jest nieodzownym elementem podróżowania i zwiedzania romantycznych kafejek.
Kawa podana w sposób nietypowy smakuje lepiej. W jaki sposób możemy przygotować ją w domowych warunkach, tak aby prezentowała się i smakowała wyśmienicie?
Kawa w słoiczkach?
Szklane, szczelnie zamknięte metalowym denkiem kojarzą się mocno z konfiturą. Słoiki, bo o nich mowa, przeszły w ostatnim czasie ogromną metamorfozę. Ze spiżarnianych pomieszczeń, przenieśliśmy je do kuchni. Tam przy odrobinie fantazji można z ich udziałem wyczarować przepiękne kompozycje.
Porada: Przygotuj średniej wielkości słoik. Na spód połóż jedną lub 2 gałki lodów waniliowych, następnie wlej do środka przygotowaną wcześniej, wystudzoną kawę. Dołóż do napoju kilka kostek lodu, a całość zwieńcz sporą dawką śmietany. Górę posyp cukrem trzcinowym lub startą czekoladą. Na koniec – w miejscu, gdzie zwykle dokręcasz wieczko – umieść wstążeczkę. Możesz dodatkowo nawlec na nią jakiś bilecik z okazyjnym wierszykiem.
Kawa warstwowa
To idealny pomysł dla tych osób, które cenią sobie kolorowo zastawiony stół oraz łączenie smaku kawy z owocowym musem.
Porada: Do wysokiej szklanki, wykonanej z bezbarwnego szkła, włóż na sam dół lody lub ubitą śmietanę. Następnie ułóż na nich warstwę konfitur – mogą być malinowe, ale równie dobrze sprawdzą się jakiekolwiek inne. Całość zalej kawą, a wierzch udekoruj ponownie bitą śmietaną. Górę możesz jeszcze dodatkowo udekorować kolorową posypką lub listkiem mięty.
Cynamonowe popołudnia
Kawę w trzeciej odsłonie proponujemy wszystkim osobom, które kochają smak jabłek oraz cynamonu.
Porada: Wybierz szklankę wysoką oraz smukłą. Na jej spód połóż mus jabłkowy, mniej więcej na wysokość 5 cm. Następnie dodaj lody waniliowe lub śmietankowe, a całość zalej wcześniej przygotowaną kawą. Górę zwieńcz kolejną warstwą lodów oraz bitą śmietaną (zamiennie). Dołóż jeszcze plaster pomarańczy i koniecznie posyp całość cynamonem (lub cynamonową posypką) z dodatkiem cukru trzcinowego. Gwarantujemy, że będzie pysznie.
Oto tylko kilka pomysłów na pięknie podaną kawę. Pamiętaj, że nie musisz trzymać się sztywnych proporcji zaproponowanych przez nas składników. Mieszaj je dowolnie, baw się i smakuj pysznym aromatem. Powodzenia.