Radio Rekord Radom 29 lat z Wami Radio Rekord Radom 29 lat z Wami
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjEiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjEiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=

Przepisy na smaczne święta wielkanocne

Przepisy na smaczne święta

Święconka wielkanocna

Składniki:
- pieczywo chrupkie wieloziarniste
- jajka
- plasterki schabu pieczonego
- słodka papryka, rozmaryn

Przygotowanie: Jajka (ilość zależy od tego, ile osób będzie jadło wielkanocne śniadanie) gotujemy na twardo. Plasterki schabu wykładamy na blaszkę do pieczenia, nacieramy papryką i rozmarynem. Pieczemy w temp. 180°C przez 8 minut. Na kromkę pieczywa kładziemy plasterek schabu i połówkę jajka.

Pasztet z zielonej soczewicy

Składniki:
- 1 pietruszka
- 2 jajka
- 6 łyżek drobnych otrąb, np. owsianych
- 500 g soczewicy zielonej
- 4 średnie marchewki
- 2 średnie cebule
- 1 mały seler
- 1 pęczek świeżej pietruszki
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- ok. 0,5 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie: Soczewicę gotujemy do miękkości razem z warzywami. Odsączamy i przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy jajka, otręby, posiekaną pietruszkę i oliwę, a potem przyprawy: pieprz, majeranek, oregano, tymianek. Całość mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanej oliwą formy keksowej. Posypujemy po wierzchu otrębami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190°C. Pieczemy przez 45 minut. Zostawiamy do ostygnięcia, dopiero potem wyjmujemy z formy.

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjciIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjciIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+

Barszcz biały ze świeżym chrzanem

Składniki:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki świeżego startego chrzanu
- 2 jajka
- 3 łyżki śmietana 12%
- 1/8 kostki masło (bez soli)
- 4 łyżeczki soku z cytryny
- 5 ziaren ziela angielskiego
- liść laurowy
- 1 łyżka natki pietruszki
- pieprz naturalny, majeranek do smaku

Przygotowanie: Marchew obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i pietruszkę przekroić na pół. Warzywa włożyć do 1 litra wrzącej wody i ugotować do miękkości. Wyjąć cebulę i pietruszkę. Do wywaru dodać posiekany czosnek, utarty chrzan, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy i sok z cytryny. Gotować ok. 10 minut. Zdjąć z ognia, lekko ostudzić, następnie połączyć z masłem i śmietaną. Przyprawić do smaku. Ugotowane jajka pokroić, położyć na talerze, zalać barszczem, posypać natką pietruszki.

Jajka faszerowane ogórkiem, rzodkiewką i koperkiem

Składniki:
- 2 jajka
- 20 g ogórka
- 1 rzodkiewka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- pieprz, koper do smaku

Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, przekrajamy na połówki i wyjmujemy żółtka. Rzodkiewkę i ogórek kroimy w bardzo drobną kostkę, mieszamy z żółtkiem, jogurtem, poszatkowanym koperkiem i pieprzem. Tak przygotowanym farszem wypełniamy białka.

Sernik na zimno

Składniki:
- 6 opak. serków naturalnych (po 150 g)
- 100 ml mleka
- 4-6 łyżeczek stewii w proszku
- 1 opak. żelatyny
- parę łyżeczek naturalnego sok z jagód, czarnej porzeczki lub malin
- owoce do dekoracji
- 0,5 zapachu rumowego
- 3/4 szklanki wody

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjQxIiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjQxIiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K

Przygotowanie: Serki włożyć do miski, dodać aromat rumowy i stewię, wymieszać. Następnie, ciągle mieszając, dodawać rozpuszczoną w mleku żelatynę – 2/3 opakowania. Tak przygotowaną masę serową przełożyć do tortownicy i pozostawić do zastygnięcia. Pozostałą żelatynę rozpuścić w wodzie i dodać sok, dosładzając ewentualnie stewią. Na zastygniętej masie serowej ułożyć owoce i zalać galaretką.

Jajka faszerowane pieczarkami i pieprzem cayenne

Składniki:
4 jajka
2 średnie pieczarki
2 łyżeczki świeżego szczypiorku
4 liście zielonej sałaty liście
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 g pieprzu cayenne
natka pietruszki
rzeżucha

Przygotowanie: Jajka ugotowane na twardo kroimy na połówki, następnie wydrążamy żółtka, które umieszczamy w miseczce. Do żółtek dodajemy starte na wiórki pieczarki, ugotowane wcześniej na parze. Po rozmieszaniu dodajemy posiekany szczypiorek i jogurt. Doprawiamy pieprzem. Wszystko mieszamy, uzyskując jednolitą masę i uzupełniamy puste połówki białek. Wykładamy na liście sałaty, ozdabiamy natką pietruszki i rzeżuchą.

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".

Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjMiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjMiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=

#WieszPierwszy

Najnowsze wiadomości

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE1IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE1IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K

Najczęściej czytane

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE5IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE5IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K

Polecamy