Grzyby, owoce leśne, a nawet jadalny mech - uczniowie rywalizujący w dorocznym Wojewódzkim Konkursie „Pasja smaków” tym razem inspirowali się leśnymi smakami. W tej edycji zmierzyli się uczniowie czterech szkół. Z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Pionkach, Niepublicznego Technikum Zawodowego w Kielcach, Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach i Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu.
https://www.cozadzien.pl/zdjecia/pasja-smakow-przysmaki-lasu-konkurs-kulinarny-zdjecia/87210
Uczestnicy konkursu mieli dwie godziny na przygotowanie swojej popisowej potrawy. - Mam nadzieję, że konkurs wpisał się na stałe do kalendarza naszej szkoły i szkół spożywczych i gastronomicznych, które z nami współpracują. A przede wszystkim cieszę się, że znajduje się młodzież, która chce brać udział w takich konkursach i pokazać swoje ogromne umiejętności kulinarne oraz wiedzę - mówi Radosław Starczewski dyrektor ZSSiH w Radomiu. - Kierunki gastronomiczne to kierunki artystyczne. To co robią uczniowie i ich widza zasługuje na miano sztuki przez duże „s”.
Potrawy oceniało jury w składzie: Katarzyna Kusio – wicedyrektorka szkoły, Maciej Montelatic - szef kuchni Restauracji Pasja, Bogusława Musiał - menager Restauracji La Spezia i Krzysztof Kwiatkowski z Nadleśnictwa Radom. Gościem honorowym była wiceprezydent Katarzyna Kalinowska.
I miejsce zajął Mateusz Wójcik z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu. - Nie spodziewałem się w ogóle, jestem w szoku. Dziękuję bardzo mojej opiekunce Monice Adamczyk, która poświęciła cały wolny czas, żeby mnie przygotować do tego konkursu – mówi zwycięzca. - Zrobiłem soczewiaka nadziewanego grzybami i opalanego serem kozim na vagout leśnym z dodatkiem jałowca.
Deser w wykonaniu Mateusza, którym urzekł jurorów to mleczko waniliowe z kawiorem z malin z agarem i musem jeżynowo-malinowym oraz sałatka z owoców leśnych z sosem z sosny.
II miejsce zajęła Zlata Dubovik z Niepublicznego Technikum Zawodowego w Kielcach, która przygotowała grzyby leśne z musem z dyni i puree z batatów i chipsami pietruszkowymi. Na deser kosz z karmelizowanymi jabłkami, dynią i sosem z owoców leśnych i musem waniliowym.
III miejsce przypadło Wiktorii Janus z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu. Przygotowała grzyby pastowane w palonym maśle z nadzieniem podane z sosem holenderskim. Deser to jabłecznik z nutą leśną na kruszonce czekoladowo-orzechowej z sosem czekoladowym aromatyzowanym czeremchą.
- W tym roku tematem były przysmaki lasów. Mieliśmy tu grzyby, kiełbasę z jelenia, przyprawy i owoce leśne. Uczniowie przygotowali małe arcydzieła sztuki kulinarnej - mówi Katarzyno Kusio, wicedyrektorka Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu. - Ważny był zarówno smak, jak i dobór technik kulinarnych, a finalnie wkład pracy i wygląd potrawy.