Too Good To Go to nic innego jak aplikacja do walki z marnowaniem jedzenia. Too Good To Go łączy mieszkańców miasta i okolic z ulubionymi miejscami, które na koniec dnia przygotują pyszną paczkę - niespodziankę ze świeżą, niesprzedaną danego dnia żywnością, a to wszystko za ułamek ceny regularnej. Dzięki temu aplikacja pomaga nie tylko uratować jedzenie przed zmarnowaniem, ale również wspiera branżę gastronomiczną. Radom i okolice są kolejnymi punktami na mapie Polski, które dołączają do rewolucji w niemarnowaniu.
Inicjatywę aktywnie wspiera, znany w całym Radomiu i nie tylko, finalista programu Master Chef - Tomasz Skobel.
- My szefowie kuchni doskonale wiemy, jak ważny jest każdy produkt, ile pracy i serca wkładamy w każdą potrawę, która wychodzi z kuchni. Niestety czasami nawet najskrupulatniej zaplanowane menu nie jest nas w stanie uchronić przed nadwyżkami, dlatego Too Good To Go jest dla nas kołem ratunkowym. Bardzo się cieszę, że mogę propagować ideę niemarnowania w Radomiu i zachęcam każdego, do dołączania, czy to jako miejsce, które ratuje, czy jako Pogromca Marnowania Jedzenia - podkreśla Tomasz Skobel, z restauracji Teatralna, finalista Master Chef.
Wśród miejsc, które dołączyły do walki z marnowaniem jedzenia, znalazły się: Restauracja Teatralna, Otwarta Wine Cafe, Slice Shop - pizza na kawałki, Kavvka Coffee, Dobry Sklep - żywność ekologiczna, Czas na chleb, La Melisa Cafe and Restaurant, e-superfood.pl, Bonito Sushi & Asian Food, Gingers American Tex-Mex Restaurant, Naleśnikarnia Ancymonek, Karo Premium Jar Catering, BEEF Steakhouse Radom, Shari Sushi Radom.
Więcej o aplikacji i programie: TUTAJ.
Inicjatywy odpowiedzialnego podejścia do jedzenia w lokalnej społeczności nie są obce. Od lat prężnie działa radomski Bank Żywności. Radomianie również chętnie dzielą się nadwyżkami, odwiedzając funkcjonującą w mieście jadłodzielnie. Z kolei przy ul. Warzywnej funkcjonuje także sklep socjalny.
https://www.cozadzien.pl/radom/mamy-kolejna-jadlodzielnie-w-miescie/72960