Pasztet z zielonej soczewicy
SKŁADNIKI:
- pietruszka, 1 szt.
- jajka, 2 szt.
- drobne otręby, np. owsiane, 6 łyżek
- oliwa z oliwek, 5 łyżek
- majeranek, 1 łyżeczka
- oregano, 1 łyżeczka
- tymianek, 1 łyżeczka
- pieprz, ok. 0,5 łyżeczki
- świeża pietruszka, 1 pęczek
- soczewica zielona, 500 g
- marchewka, 4 średnie
- cebula, 2 średnie
- seler, 1 mały
WYKONANIE:
Soczewicę gotujemy do miękkości razem z warzywami. Odsączamy i przepuszczamy przez maszynkę. Następnie do zmielonej soczewicy z warzywami dodajemy jajka, otręby, posiekaną pietruszkę i 5 łyżek oliwy. Potem przyprawy: pieprz, majeranek, oregano, tymianek. Całość mieszamy łyżką. Masę przekładamy do wysmarowanej oliwą formy keksowej. Posypujemy po wierzchu dowolnymi otrębami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190°C. Pieczemy przez 45 minut. Zostawiamy do ostygnięcia, dopiero potem wyjmujemy z formy.
Jajka faszerowane pieczarkami z pieprzem cayenne
SKŁADNIKI:
- jaja na twardo, 4 szt.
- pieczarki, 2 średnie
- świeży szczypiorek, 2 łyżeczki
- sałata zielona, 4 liście
- jogurt naturalny, 4 łyżki
- pieprz cayenne, 1 g
- natka pietruszki
- rzeżucha
WYKONANIE:
Ugotowane jaja na twardo kroimy na połówki, następnie wydrążamy żółtka, które umieszczamy w miseczce. Do żółtek dodajemy starte na wiórki pieczarki, ugotowane wcześniej na parze. Po rozmieszaniu dodajemy 2 łyżki posiekanego szczypiorku oraz 4 łyżki jogurtu naturalnego. Doprawiamy pieprzem cayenne. Wszystko mieszamy, uzyskując jednolitą masę i uzupełniamy puste połówki białek. Wykładamy na liście sałaty i ozdabiamy natką pietruszki oraz rzeżuchą.
SKŁADNIKI:
- serki naturalne, 6 opakowań (po 150 g)
- zapach rumowy, pół fiolki
- stewia w proszku, 4-6 łyżeczek
- żelatyna, 2/3 opakowania
- naturalny sok z jagód, czarnej porzeczki lub malin, kilka łyżeczek
- mleko, 100 ml
- woda, 3/4 szklanki
- owoce do dekoracji
WYKONANIE:
Serki (trzymane w ciepłym miejscu) włożyć do miski, dodać aromat rumowy i stewię w proszku, wszystko wymieszać. Następnie, ciągle mieszając, dodawać rozpuszczoną w mleku żelatynę (2/3 opakowania). Tak przygotowaną masę serową przełożyć do tortownicy i pozostawić do zastygnięcia. Pozostałą żelatynę rozpuścić w wodzie i dodać sok, dosładzając ewentualnie stewią w proszku. Na zastygniętej masie serowej ułożyć owoce i zalać galaretką.
Barszcz biały ze świeżym chrzanem
SKŁADNIKI:
- marchewka, 2 szt.
- pietruszka, 1 szt.
- cebula, 1 szt.
- czosnek, 1 ząbek
- świeży chrzan tarty, 2 łyżki
- jajka gotowane na twardo, 2 szt.
- śmietana 12%, 3 łyżki
- masło (bez soli), 1/8 kostki
- sok z cytryny, 4 łyżeczki
- ziele angielskie, 5 ziaren
- liść laurowy
- natka pietruszki, 1 łyżka
- pieprz, majeranek do smaku
- pieprz naturalny
WYKONANIE:
Marchew obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Cebulę i pietruszkę przekroić na pół. Warzywa włożyć do 1 litra wrzącej wody i ugotować do miękkości. Wyjąć cebulę i pietruszkę. Do wywaru dodać posiekany czosnek, utarty chrzan, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy oraz sok z cytryny. Gotować około 10 minut. Zdjąć z ognia, lekko ostudzić, następnie połączyć z masłem i śmietaną. Przyprawić do smaku. Ugotowane jajka pokroić, położyć na talerze, zalać barszczem, posypać natką pietruszki.\
SKŁADNIKI:
- pieczywo chrupkie wieloziarniste,2 kromki
- jajko gotowane na twardo, 1 szt.
- schab pieczony, 2 cienkie plasterki
WYKONANIE:
Plasterki schabu wykładamy na blaszkę do pieczenia, nacieramy słodką papryką i rozmarynem. Pieczemy w temp. 180°C przez 8 minut.