W większości przypadków zlew, kuchenka i lodówka tworzą tak zwany "kuchenny trójkąt roboczy". Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak możesz wykorzystać tę zasadę projektowania na swoją korzyść.
Czym jest trójkąt roboczy?
W najprostszej formie trójkąt roboczy w kuchni to metoda rozmieszczenia podstawowych urządzeń kuchennych tak, by można było narysować między nimi trójkąt na podłodze. Nie ma ustalonej wielkości trójkąta roboczego, możesz zwiększać lub zmniejszać długość każdego boku trójkąta w zależności od tego, czy przestrzeń wydaje się ciasna, czy zbyt duża. Ponadto przestrzeń robocza w Twojej kuchni nie musi być skonfigurowana w kształcie trójkąta. Możesz swobodnie dodać inne udogodnienia (takie jak zmywarka czy spiżarnia), ale upewnij się, że wszystko, co znajduje się w przestrzeni roboczej, jest w zasięgu ręki lub w odległości spaceru.
Dlaczego warto stosować trójkąt roboczy w kuchni?
Logika stojąca za trójkątem roboczym jest prosta. Wykorzystując geometryczny kształt do rozmieszczenia wyposażenia kuchni, tworzysz łatwy i efektywny wzór przepływu ruchu w najbardziej ruchliwym pomieszczeniu w domu. Gdybyś miał rozplanować kuchnię w inny sposób - na przykład w linii prostej, ze zlewem, kuchenką i lodówką wzdłuż jednej ściany - spędziłbyś mnóstwo czasu na noszeniu jedzenia i ciężkich naczyń. Trójkąt pozwala wyjąć coś z lodówki, obrócić się i postawić przy zlewie, a następnie obrócić się i postawić na kuchence. Wiele ciekawych informacji na jedzmy-zdrowo.pl
Jak zaprojektować idealny trójkąt roboczy
Dokładny układ trójkąta roboczego to w dużej mierze kwestia osobistych preferencji. Powinieneś jednak wziąć pod uwagę kilka rzeczy podczas planowania kuchni. Jak dużo miejsca chcesz mieć między każdym punktem trójkąta? Niektórzy ludzie wolą przestronne, otwarte kuchnie, podczas gdy inni wolą umieścić urządzenia kuchenne blisko siebie. Czy chcesz mieć więcej niż trzy punkty? Możesz stworzyć trapez lub dowolny inny kształt, włączając do niego elementy (mikrofalówkę, zmywarkę lub spiżarnię), z których najczęściej korzystasz.
Nie rozbijaj trójkąta, umieszczając przedmioty w obrębie linii utworzonych przez trójkąt. Jeśli zlew znajduje się na jednej ścianie, a kuchenka i lodówka na przeciwległej, umieszczenie wyspy na środku kuchni oznacza, że będziesz musiał obchodzić ją dookoła, przechodząc między wszystkimi trzema punktami.
Każdy kucharz robi wszystko trochę inaczej i dlatego każda kuchnia ma swój własny, niepowtarzalny układ. Pracując z projektantem nad planem domu, pamiętaj o swoich nawykach kulinarnych i wykorzystaj trójkąt roboczy, by stworzyć kuchnię, która będzie z Tobą współpracować. Więcej na topsuplementy.com