Co to jest olejek z oregano?
Oregano (łac. Origanum vulgare), to niewielka roślina, należąca do rodziny jasnotowatych. Olejek z oregano jest wytwarzany liści i mniejszych łodyg tego wyjątkowego zioła. Podczas procesu produkcji suszy się wspomniane liście oraz łodygi, a następnie destyluje parą wodną materię roślinną, aby wyekstrahować jak najwięcej korzystnych związków. Otrzymaną substancję często łączy się np. z oliwą z oliwek. Olejek z oregano zawiera dwa bardzo cenne składniki – karwakrol, jeden z najważniejszych składników aktywnych tej substancji, który jest rodzajem przeciwutleniacza zwanego fenolem, a także tymol, który może pomóc chronić przed toksynami i zwalczać infekcje grzybicze.
Jakie korzyści może zapewniać suplementacja olejku z oregano?
Wspomniany już karwakrol, czyli dominujący związek leczniczy, znajdujący się w olejku z oregano, ma szerokie zastosowanie. Przede wszystkim, wraz z tymolem, wykazuje naturalne właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, może więc kompleksowo wspierać układ odpornościowy organizmu.
Opisywany olejek jest również silnym przeciwutleniaczem. Przeciwutleniacze pomagają chronić organizm przed uszkodzeniami spowodowanymi stresem oksydacyjnym oraz wolnymi rodnikami, co z kolei ogranicza ryzyko nowotworów i spowalnia procesy starzenia się organizmu.
Wreszcie – olejek z oregano (https://auraherbals.pl/produkty/oregadrop-olejek-z-oregano-krople-30-ml/) może być także dobrym rozwiązaniem dla osób, które chcą schudnąć. Naukowcy odkryli, że karwakrol wspomaga trawienie oraz zaburza część procesu, prowadzącego do tworzenia i gromadzenia się tkanki tłuszczowej.
Jak suplementować olejek z oregano?
Olejek z oregano jest łatwo dostępny m.in. w postaci kropel. Można przyjmować go doustnie, ale trzeba uważać, by nie pomylić olejku w kroplach z olejkiem eterycznym z oregano, stosowanym w aromaterapii, który jest znacznie bardziej skoncentrowany i w żadnym wypadku nie powinien być spożywany. Przed zakupem olejku z oregano do suplementacji warto również zwrócić uwagę na skład danego produktu – powinien być jak najczystszy z wysoką zawartością karwakrolu.