Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu Radio Rekord Radom 29 lat z Wami Radio Rekord Radom 29 lat z Wami
poniedziałek, 22 grudnia 2025 21:53
Reklama

Jak powstają opakowania do żywności z tworzyw sztucznych?

Branża spożywcza musi w szczególny sposób zadbać o właściwe przechowywanie produktów i zapewnić ich bezpieczny transport z miejsca produkcji do sklepu. Opakowanie, w którym klient zabierze nabiał, lody czy mięso do domu, powinno więc być trwałe, lekkie, a także odporne na wilgoć i inne czynniki atmosferyczne. W przemyśle spożywczym najczęściej wykorzystuje się pojemniki wykonane z tworzywa sztucznego takiego jak polipropylen czy polistyren. Jak powstają? Wyjaśniamy!

Czy opakowania z tworzyw sztucznych mają same zalety?

Opakowania z tworzyw sztucznych są powszechnie stosowane w wielu branżach, także w przemyśle spożywczym. Doskonale zabezpieczają żywność w czasie transportu – dzięki temu artykuły spożywcze, nawet te łatwo psujące się jak nabiał, mięso czy ryby, dłużej zachowują świeżość. Pojemniki wykonane z polipropylenu (najchętniej wykorzystywanego tworzywa w branży spożywczej) są nie tylko bardzo wytrzymałe, ale także wyjątkowo lekkie, dzięki czemu ich przewożenie z punktu A do punktu B jest łatwiejsze i tańsze. Opakowania z tworzyw sztucznych mogą także zostać ponownie wykorzystane. Najpopularniejsze metody ich przetwarzania to recykling mechaniczny (opakowania po dokładnym oczyszczeniu są rozdrabniane w specjalnych urządzeniach), chemiczny (zmianie ulega struktura tworzywa) oraz termiczny (do rozkładu tworzywa wykorzystuje się wysoką temperaturę).

Technologie wykorzystywane w produkcji opakowań dla branży spożywczej

Wtryskiwanie i termoformowanie to technologie, które zrewolucjonizowały branżę tworzyw sztucznych. Pozwalają znacząco przyspieszyć proces produkcji, a w efekcie obniżyć koszt powstania produktu. W procesie termoformowania wykorzystuje się najczęściej folię polipropylenową lub polistyrenową, która po podgrzaniu do odpowiedniej temperatury daje się dowolnie formować i pozwala uzyskać nawet bardzo skomplikowane kształty. Z kolei do formowania wtryskowego wykorzystuje się bezbarwny lub kolorowy granulat, który wtryskuje się do specjalnych form. Wykorzystanie nowoczesnych technologii daje producentom możliwość realizacji nawet bardzo dużych zamówień w bardzo krótkim czasie.

Czy pojemniki z tworzywa sztucznego są bezpieczne dla zdrowia?

Opakowania z tworzyw sztucznych wyprodukowane przez zaufanego producenta posiadają specjalne certyfikaty, które, zgodnie z polskimi i europejskimi normami, pozwalają na kontakt z żywnością. Najczęściej wykorzystywany w przemyśle spożywczym polipropylen jest tworzywem bezbarwnym i bezwonnym. Nie stanowi zagrożenia dla zdrowia i życia ludzi, ponieważ nie wchodzi w reakcje chemiczne z przechowywaną żywnością. Dla własnego bezpieczeństwa należy jednak pamiętać o stosowaniu opakowania zawsze zgodnie z przeznaczeniem i zaleceniem producenta.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".
 
Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama