Czy opakowania z tworzyw sztucznych mają same zalety?
Opakowania z tworzyw sztucznych są powszechnie stosowane w wielu branżach, także w przemyśle spożywczym. Doskonale zabezpieczają żywność w czasie transportu – dzięki temu artykuły spożywcze, nawet te łatwo psujące się jak nabiał, mięso czy ryby, dłużej zachowują świeżość. Pojemniki wykonane z polipropylenu (najchętniej wykorzystywanego tworzywa w branży spożywczej) są nie tylko bardzo wytrzymałe, ale także wyjątkowo lekkie, dzięki czemu ich przewożenie z punktu A do punktu B jest łatwiejsze i tańsze. Opakowania z tworzyw sztucznych mogą także zostać ponownie wykorzystane. Najpopularniejsze metody ich przetwarzania to recykling mechaniczny (opakowania po dokładnym oczyszczeniu są rozdrabniane w specjalnych urządzeniach), chemiczny (zmianie ulega struktura tworzywa) oraz termiczny (do rozkładu tworzywa wykorzystuje się wysoką temperaturę).
Technologie wykorzystywane w produkcji opakowań dla branży spożywczej
Wtryskiwanie i termoformowanie to technologie, które zrewolucjonizowały branżę tworzyw sztucznych. Pozwalają znacząco przyspieszyć proces produkcji, a w efekcie obniżyć koszt powstania produktu. W procesie termoformowania wykorzystuje się najczęściej folię polipropylenową lub polistyrenową, która po podgrzaniu do odpowiedniej temperatury daje się dowolnie formować i pozwala uzyskać nawet bardzo skomplikowane kształty. Z kolei do formowania wtryskowego wykorzystuje się bezbarwny lub kolorowy granulat, który wtryskuje się do specjalnych form. Wykorzystanie nowoczesnych technologii daje producentom możliwość realizacji nawet bardzo dużych zamówień w bardzo krótkim czasie.
Czy pojemniki z tworzywa sztucznego są bezpieczne dla zdrowia?
Opakowania z tworzyw sztucznych wyprodukowane przez zaufanego producenta posiadają specjalne certyfikaty, które, zgodnie z polskimi i europejskimi normami, pozwalają na kontakt z żywnością. Najczęściej wykorzystywany w przemyśle spożywczym polipropylen jest tworzywem bezbarwnym i bezwonnym. Nie stanowi zagrożenia dla zdrowia i życia ludzi, ponieważ nie wchodzi w reakcje chemiczne z przechowywaną żywnością. Dla własnego bezpieczeństwa należy jednak pamiętać o stosowaniu opakowania zawsze zgodnie z przeznaczeniem i zaleceniem producenta.














Napisz komentarz
Komentarze