Tran - czym jest i co zawiera?
Oleje rybie (https://olini.pl/kategoria/trany) i ich właściwości są znane i doceniane już od wieków. Wśród nich na prowadzenie pod względem popularności wysuwa się tran, czyli olej ze świeżych wątróbek dorsza. Nic w tym dziwnego. Stanowi on jedno z najlepszych źródeł wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, w tym DHA i EPA.
Nie bez znaczenia dla kondycji naszego organizmu pozostaje także obecność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, a dokładnie A, D i E. Na uwagę zasługuje zwłaszcza zawartość wit.D - w jednej łyżeczce dobrej jakości tranu (5 ml) znajduje się jej aż 14 uq (560 j.). Utrzymanie jej prawidłowego poziomu jest szalenie ważne. To właśnie ona ułatwia wchłanianie jonów fosforu i wapnia do przewodu pokarmowego znakomicie wpływają tym samym na układ kostny. Jest to szczególnie ważne zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Dodatkowo stymuluje pracę układu odpornościowego i wspomaga regenerację neuronów.
Aby mieć jednak pewność, że sięgasz po dobrej klasy tran, warto stawiać na oleje pochodzące od dobrej klasy producentów. Zwracaj uwagę na to, czy są produkowane z dziko żyjących ryb ze zrównoważonych połowów - zgodnie ze Standardami Zrównoważonego Rybołówstwa. Warto wiedzieć, że te w mniejszym stopniu wpływają na morski ekosystem.
Bardzo istotną kwestią jest również weryfikacja wskaźnika TOTOX - powinien on być mniejszy niż 25. Koniec końców sprawdźmy, czy producent posiada pozytywne wyniki badań jakości tranu. Koniecznie muszą być za to odpowiedzialne niezależne laboratoria.
Właściwości tranu
Tran (https://olini.pl/tran-olini), to nieoceniony sprzymierzeniec zdrowia dzieci i dorosłych. W grę wchodzi zarówno poprawa stanu skóry i włosów, jak również odporności. Do tego dochodzi redukcja stanów zapalnych, wpływ na układ krążenia i pracę serca. Dobrej klasy olej z wątróbek dorsza atlantyckiego istotnie wspomaga walkę z wolnymi rodnikami i spowalnia procesy starzenia dzięki wykazywaniu właściwości antyoksydacyjnych.
Tran bardzo korzystnie wpływa na układ nerwowy zapewniając prawidłowy rozwój intelektualny niemowląt.
Spożywanie tranu jest tożsame z dostarczaniem organizmowi solidnej dawki kwasów DHA i EPA, co przekłada się m.in. na wzmocnienie odporności i jest pomocne w walce zarówno z infekcjami wirusowymi, jak i bakteryjnymi. Wszystko dzięki temu, że wykazują one właściwości immunomodulujące. Nie bez znaczenia pozostaje również redukcja stężenia trójglicerydów i cholesterolu we krwi.
Nienasycone kwasy tłuszczowe obecne w tranie, w tym wspomniane DHA i EPA, istotnie zabezpieczają skórę przed utratą elastyczności i suchością. Ponadto stanowią jej ochronę przed przenikaniem w jej głąb drażniących substancji z zewnątrz. Olej z dorsza jest więc sprzymierzeńcem na drodze do prawidłowego funkcjonowania bariery naskórkowej. Pomocne są w tym również pozostałe składniki, takie jak witamina A i E wykazują właściwości antyoksydacyjne. Ponadto tran, to także remedium na łuszczycę, jak również wypadanie włosów.
Spożywanie oleju z dorsza przyczynia się także do zapobiegania kurzej ślepocie i osłabienia wzroku. Znakomicie działa na pamięć, co jest bardzo ważne zwłaszcza w przypadku dzieci (wspomaga przyswajanie wiedzy), jak również seniorów.
Stosowanie tranu może być także pomocne przy utracie apetytu, jak również w trakcie starań o dziecko. Kwasy omega-3 zmniejszają bowiem ryzyko endometriozy i znacznie poprawiają jakość nasienia. Z kolei obecne w nim witaminy A i E chronią zarówno męskie, jak i żeńskie komórki rozrodcze przed działaniem wolnych rodników.
Po tran powinny również sięgać osoby cierpiące na choroby stawów, zwłaszcza, kiedy w rachubę wchodzi m.in. reumatoidalne zapalenie stawów (RZS).
Spożywanie tranu to również wsparcie prawidłowego rozwoju i wzrostu. Nie bez znaczenia pozostaje także to, że jest pomocny w leczeniu alergii.
Jaki tran dla dorosłych - dawkowanie
Sięganie po dobrej jakości tran to inwestycja w dobrą kondycję organizmu. Olej z wątroby dorsza pochodzący od sprawdzonych producentów to cenne źródło kwasów omega-3 i witamin. Zaledwie w jednej łyżce (10 ml) znajduje się aż 80 mg (0,8 g) EPA i 1030 mg (1,03 g) DHA. Ponadto dochodzi do tego aż 27,26 µg (1090 j.) witaminy D, co stanowi 543% dziennego zapotrzebowania i 3068 µg wit. A (384% dziennego zapotrzebowania).
Biorąc pod uwagę takie wartości, można być pewnym, że tran rzeczywiście będzie spełniał swoje zadanie. Ile tranu należy pić w ciągu dnia? W przypadku osób dorosłych rekomendowana jest 1 łyżka (10 ml) tranu (wraz z posiłkiem, najlepiej bogatym w tłuszcze). Co ważne - olej z wątroby dorsza należy przyjmować cały rok, nie tylko w sezonie jesienno-zimowym.
Jaki tran dla dzieci?
Dobrej klasy tran dla dzieci (https://olini.pl/tran-dla-dzieci-olini) można stopniowo włączać do diety dzieci już od 4. tygodnia życia. Warto, aby maluchy spożywały go każdego dnia. Na początku w dawce 2,5 ml (pół łyżeczki), aby dojść do porcji 5 ml (łyżeczka). Biorąc pod lupę dobrej klasy produkt, w połowie łyżeczki powinny znajdować się kwasy omega-3 i witaminy w następujących proporcjach - EPA – 200 mg (0,20 g), DHA – 270 mg (0,27 g), wit. D3 – 6,81 µg (272 j.), wit. A – 767 µg.
Dzieci powyżej 12 roku życia mogą już spożywać tran w ilościach takich samych, jak osoby dorosłe.