Kiedy odżywiamy się zdrowo, dbamy o to, by w naszej diecie pojawiało się dużo wartości odżywczych, a przy tym było mało konserwantów, będziemy umieli się skoncentrować, nasze samopoczucie będzie świetne, nie będziemy łapać infekcji. Kiedy natomiast na naszym talerzu będą gościć fast foody i żywność przetworzona, narażamy się na otyłość, cukrzycę, nowotwory i wiele innych problemów. Jednym ze zdrowszych produktów, które do diety włączyć jest dość łatwo, są soki.
Nie każdy sok równie zdrowy
O zdrowych właściwościach soków możemy mówić tylko wtedy, kiedy mamy do czynienia z sokiem naturalnym. Jeśli chcemy wzbogacić dietę o zdrowe produkty, a sięgamy przy tym po zwykłe tanie kartonikowe soki, to niczego zdrowego nie robimy. Taki sok będzie nam smakował, ale chociaż ma owocowy smak, to wcale dużo witamin nie ma. Jest rozcieńczony i zawiera dużo cukru, a najczęściej też wiele konserwantów. Chcąc zatroszczyć się o zdrowie swoje i swoich najbliższych, powinniśmy postawić na spożywanie soków naturalnych. A najlepiej, kiedy będą to soki tłoczone. Dlaczego właśnie one?
Tłoczenie soków – w trosce o zdrowie
W sokach tłoczonych możemy znaleźć dokładnie te same właściwości odżywcze, które są w świeżych warzywach i owocach. Mamy tyle samo witamin, minerałów i antyoksydantów. Wszystko dlatego, że prawidłowo przeprowadzone tłoczenie soków odbywa się w niskiej temperaturze, a więc cenne dla zdrowia związki nie zostają uszkodzone. Więcej informacji znajdziesz na https://naszatlocznia.pl/. Poza tym sok nie jest rozcieńczany z wodą. Dojrzałe owoce i warzywa są przecierane na specjalnych dużych sitach. To właśnie dzięki temu sok jest gęsty i mętny. Następnie trafia do opakowań i jest pasteryzowany w niskiej i bezpiecznej temperaturze.
Wartości odżywcze soków
Soki tłoczone są bardzo sycące i mogą zastąpić posiłek lub lekką przekąskę. Jak już wspomnieliśmy, mają w swoim składzie witaminy i minerały. Oprócz tego jest w nich mnóstwo błonnika. Jednak już to, jakie są proporcje poszczególnych związków, zależy od tego, z jakich produktów powstaje sok. Przykładowo, jeśli pijemy sok marchewkowy, to uzupełniamy swoją dietę o beta-karoten i witaminę A i C. Sok z kiszonej kapusty to prawdziwa skarbnica probiotyków zwiększających odporność i witaminy C. Sok z buraków to z kolei bogactwo m.in. żelaza, które jest niezbędne w profilaktyce anemii. Są to tylko przykłady, bo dostępnych smaków jest mnóstwo. Jeżeli podejrzewamy, że nasz organizm ma zapotrzebowanie na poszczególne związki, to z łatwością znajdziemy sok, który te niedobory pomoże nam wyrównać.
Kiedy włączymy soki tłoczone do codziennej diety, to możemy zauważyć wzrost odporności, poprawę koncentracji, poprawę stanu skóry, włosów i paznokci, wzrost energii i lepszą odporność. Będzie to też profilaktyka wielu chorób, w tym nowotworów i chorób cywilizacyjnych, jak miażdżyca, cukrzyca i otyłość.