Kawa specialty – liczy się jakość, a nie ilość
Czy wiesz, że arabika to nawet 4 tysiące naturalnie występujących smaków i aromatów? Znajdują się w niewielkich, ciemnych ziarnach, które pochodzą z rozmaitych stron świata. W kawie mogą być różne nuty – owocowe, kwiatowe i czekoladowo-orzechowe, jeśli właściwie zadba się o jej wzrost, zbiór, fermentację, wypał oraz oczywiście parzenie.
Kawy specialty, które znajdziesz w ofercie Finest Coffee, są wręcz doskonałe i nie wymagają żadnych dodatków. Nie produkuje się ich hurtowo, ponieważ jest to w praktyce niemożliwe, bowiem wymaga stworzenia odpowiednich warunków. Jeśli szukasz najlepszej kawy do ekspresu i metod alternatywnych, to z pewnością wybór kaw specialty będzie doskonałym wyborem!
Od czego zależy smak kawy specialty?
To, jaki smak znajdziesz w filiżance, jest zależne od masy zmiennych. Ważna jest m.in. gleba, w jakiej rośnie krzak kawowiec, region, poziom nasłonecznienia, czy ilości opadów w danym sezonie. Dzięki temu każda filiżanka jest wyjątkowa i wręcz niepowtarzalna.
Zasadniczą różnicą między kawami dostępnymi w marketach a kawami specialty oferowanymi przez palarnie jest sposób zbierania owoców kawowca. W przypadku tych pierwszych odbywa się to mechanicznie, natomiast jeśli chodzi o kawy specialty – owoce zbiera się ręcznie, co umożliwia zbiór jedynie dojrzałych owoców, a następnie wysłanie ich w dalszą drogę.
Takie owoce są później poddawane obróbce, dzięki czemu możliwe jest wydobycie ziarna kawowca. Zielona kawa następnie jest poddawana obróbce – suchej, mokrej lub hybrydzie tych dwóch metod, czyli honey. W zależności od metody kawa może mieć inny charakter i zdecydowanie każdą metodę warto wypróbować. Później kawa jest wypalana przez roasterów, którzy wydobywają z niej smaki i aromaty. Kawa specialty palona jest dużo jaśniej niż tradycyjna kawa palona, dzięki czemu ziarno nie traci owocowych korzeni i do filiżanki trafia smak regionu, na którym wyrosła
Kto zajmuje się oceną kawy?
Osobą odpowiedzialną za ocenę i przyznawanie ziarnom punktów jest Q-grader. Tytuł kawy specialty otrzymują jedynie te kawy, które uzyskają minimum 80 punktów w 100-punktowej skali. Tylko takie produkty mogą być sprzedawane jako kawa specialty.
Jak można parzyć kawę specialty?
Chcesz, aby kawa znalazła się w Twoich filiżankach w postaci czarnego płynu? Konieczne jest zatem jej odpowiednie zaparzenie. Największą popularnością cieszą się takie metody parzenia kawy jak alternatywy, a więc parzenie realizowane bez ekspresu ciśnieniowego. Popularne są przelewowe metody takie jak Drip, Chemex i Aeropress, dzięki którym można wydobyć z kawy wszystko to, co najlepsze. Parząc kawę z pomocą wymienionych metod, uzyskasz napar o wyjątkowym, delikatnym i jednocześnie niedającym się zapomnieć smaku.
Jeśli zastanawiasz się, jaka jest najlepsza kawa ziarnista, w pierwszej kolejności sprawdź ofertę palarni Finest Coffee pod adresem https://finestcoffee.pl. Zamawiając kawę ze sprawdzonej, lokalnej palarni zapewnisz sobie doskonałe walory smakowe i aromatyczne.