Już za kilka dni Wielkanoc. To wyjątkowy czas, kiedy do życia po długiej zimie budzi się przyroda, będąca metaforą nowego życia i Zmartwychwstania Pańskiego. Sprawdź, co podać rodzinie podczas uroczystego śniadania i jakie symboliczne znaczenie mają serwowane na stół potrawy.
Tradycyjna święconka
Śniadanie wielkanocne w każdym domu rozpoczyna dzielenie się jajkiem i spożywanie pokarmów, które w sobotę zostały poświęcone w koszykach. Wszystkie produkty, które znalazły się w tradycyjnej święconce, powinny zostać zjedzone w pierwszej kolejności. Jajka są symbolem odrodzonego życia, a zakończony post obfituje różnorodnością mięs i wędlin, będących metaforą dostatku. Szynki, polędwice, schaby, pieczone karczki czy pyszne pasztety, przyprawione majerankiem, pieprzem oraz czosnkiem są nierozłącznym elementem, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Aby podkreślić ich smak, warto podawać je z ostrym chrzanem, ćwikłą lub sosem tatarskim.
Wiejska i biała – królowe wielkanocnego stołu
Wielkanoc nie może obyć się bez wyrobów wędliniarskich, wśród których prym wiodą pyszne kiełbasy. Dodawana do żuru biała kiełbasa, o charakterystycznym biało-szarym kolorze i aromatycznym smaku idealnie komponuje się z odrobiną chrzanu i jajkiem. Wszystko podawane jest w chlebie lub po prostu na zwykłym talerzu. W niektórych regionach Polski na śniadanie przygotowuje się barszcz czerwony z lekko wędzoną kiełbasą wiejską, która idealnie współgra z burakami i charakterystycznym smakiem wcześniej przygotowanego zakwasu.
Produkty wędzone prawdziwym dymem zamiast malowanych
Jeżeli szukamy smacznych wędlin, które będą rozpieszczały podniebienia podczas świąt i idealnie współgrały na półmisach oraz z warzywną sałatką, należy unikać sztucznych produktów. Najlepsze są te wyroby regionalne, które zostały uwędzone dymem z drzewa bukowego, dębowego, olchowego lub dymem z drzewa owocowego. Przyrządzając je, mamy pewność, że w środku nie ma niepotrzebnych wzmacniaczy smaku i sztucznych konserwantów. Kupując najlepsze produkty na święta, warto pozyskiwać je od tradycyjnych i proekologicznych dostawców, dla których liczą się staropolskie receptury oraz niepowtarzalne smaki.
Wyroby wędliniarskie od rodzimego wytwórcy
Takie cechy przyświecają od 1990 roku Zakładowi Masarskiemu „Krawczyk”, który jest renomowanym producentem mięsa i wędlin. Jakość wyrobów potwierdzają liczne nagrody, zdobywane w konkursach wędliniarskich. Znak firmowy „Krawczyk” od lat kojarzony jest z profesjonalną obsługą oraz najwyższą jakością, dlatego możemy mieć pewność, że kiełbasy i szynki właśnie z tego zakładu spełnią nasze oczekiwania. Ciekawostką wielkanocną zakładu są wielkanocne szynki w kształcie kolorowych pisanek, które bez problemu zmieszczą się w każdej święconce.
W wielu domach wielkanocne śniadanie płynnie przechodzi w czas obiadowy. Wędliny i mięsa podawane są na gorąco i na zimo. Przygotowując się do Wielkanocy, zrób wszystko, aby ten czas był nie tylko niepowtarzalny, ale przede wszystkim aromatyczny oraz pełen smaków!