Uwielbiają je wszyscy, ale nie wszyscy wiedzą jak są produkowane - mowa o chipsach i słonych przekąskach. Uczniowie z dwóch radomskich szkół na własne oczy mogli się przekonać jak wygląda droga ziemniaka do chipsa, a także zapoznać się z procesem produkcyjnym i najnowszymi technologiami.
Formą zachęty do wyboru zawodu, który daje szanse na zatrudnienie w radomskim zakładzie produkcyjnym było zorganizowanie dnia otwartego w Fifor Polska dla uczniów z PSP nr 26 i Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich. Młodzież miała możliwość poznania – na ile było to tylko możliwie – tajników produkcyjnych i najnowszych technologii, jakie są obecnie stosowane w przetwórstwie spożywczym.
Jak już wcześniej pisaliśmy w Radomiu promowany jest system kształcenia dualnego (więcej TUTAJ), który polega na łączeniu kształcenia zawodowego i teoretycznego w szkole z praktycznym kształceniem zawodowym u pracodawcy. Realizacja takiego systemu kształcenia zawodowego jest możliwa jedynie dzięki zainteresowaniu i zaangażowaniu przedsiębiorców. W związku z tym właśnie Fior Polska wychodząc naprzeciw oczekiwaniom radomskim szkołom zorganizowała w swoim zakładzie dzień otwarty, który miał uczniom w praktyce przybliżyć proces produkcyjny. – Z pewnością dla młodzieży odwiedziny w takim zakładzie to jest duża frajda. Większość lubi jeść chipsy, ale nie wszyscy wiedzą jak się je produkuje - mówił podczas dnia otwartego Jerzy Głowacki, wiceprezes Fifor. – Kto wie, być może uczniowie z radomskiego gastronomika to są nasi przyszli pracownicy.
Uczniowie byli zgodni, co do tego, że takie lekcje są dużo ciekawsze i przydatne. - Bardzo podobała mi się taka lekcja. W szkole uczymy się o takich maszynach, a tutaj je mogliśmy zobaczyć w praktyce. Taka lekcja ułatwia wybór przyszłego zawodu, bo możemy zobaczyć jak dany zakład funkcjonuje i czy dany styl pracy nam odpowiada – przyznaje Monika Grudzień, uczennica z ZSSiH, która planuje pracować w zakładzie cukierniczym.
Powstała w Radomiu Spółka Fifor Polska z branży spożywczej należąca do Grupy Mitzalis, jest nowoczesnym zakładem, który produkuje słone przekąski na rynek krajowy i zagraniczny. Zakład produkuje wysokiej jakości chipsy ziemniaczane, chrupki kukurydziane i m.in. orzeszki ziemne. Zakład ma swoją siedzibę w Specjalnej Strefie Ekonomicznej na Wośnikach. - W Radomiu nie było tego rodzaju produkcji, w związku z tym postanowiliśmy tutaj działać. Zakład uruchomiliśmy w 2014, zaczynając od kilku osób, a dziś firma zatrudnia ok. 250 osób, w tym ok. 20 osób w samym laboratorium – przyznaje wiceprezes.
Dziennie w zakładzie przetwarza się nawet do 150 ton ziemniaków i 50 ton oleju. Spółka posiada certyfikat IFS, a do produkcji wyrobów nie stosuje konserwantów. Firma FIFOR POLSKA Sp. z o.o. jest laureatem wielu nagród m. in. statuetki „Granitowy Tulipan” w kategorii „Firma Roku – Firma średnia” przyznawanej najlepiej rozwijającym się przedsiębiorcom w regionie.