Oczyszczające soki
Oczyszczające soki to najwięksi sojusznicy w twojej walce o szczupłą i smukłą sylwetkę. Pozwolą ci nie tylko usunąć szkodliwe produkty przemiany materii, ale również uzupełnią niedobory witamin i składników mineralnych. Soki oczyszczające pozwalają schudnąć w miarę najszybszy i najbardziej naturalny sposób. Bez problemu przyrządzisz je we własnej kuchni. Najbardziej ze swoich właściwości oczyszczających znane są owoce cytrusowe. Oprócz nich do soków oczyszczających powinniśmy dodawać marchewkę, imbir czy jabłko.
Soki warzywne
Soki warzywne są bogate w witaminy i składniki mineralne. Dostarczają naszemu organizmowi znaczących ilości błonnika, który pomaga usunąć z organizmu zbędne produkty przemiany materii. Są zdrowe i sycące. Dodatkowo soki warzywne pomagają nam w walce o szczupłą sylwetkę. Dzięki nim możemy oczyścić nasz organizm z toksyn i wydalić nadmierną ilość soli. Na odchudzanie najlepsze są soki miąższowe, które na długo dają uczucie sytości. Najlepszymi warzywami do przygotowania soków odchudzających są: kapusta, jarmuż, brokuły, kalafior, ogórek. Oprócz tego, że soki warzywne pozwolą na zrzucenie zbędnych kilogramów, pomogą też zwalczyć wolne rodniki i zrównoważyć poziom hormonów oraz przyspieszyć metabolizm.
Zielona herbata
Uznawana jest za najzdrowszą z herbat. Napar z zielonych listków zmniejsza w organizmie ilość wolnych rodników i tym samym spowalnia procesy związane ze starzeniem się. Za dobroczynne działanie zielonej herbaty odpowiedzialne są przede wszystkim związki polifenolowe. To dzięki nim picie naparu obniża ryzyko wystąpienia zawału serca i miażdżycy tętnic. Zielona herbata ma również właściwości odchudzające, przez zwiększenie tempa metabolizmu. Dzięki temu spala kalorie i tłuszcz. Przeprowadzone badania pokazują, że codzienne spożywanie zielonej herbaty spala w naszym organizmie 100 kalorii. Poza tym zielona herbata obniża poziom apetytu. Dlatego zaleca się picie jej pół godziny przed posiłkiem. Wypełni żołądek i zmniejszy łaknienie.
Soki owocowe – gruszka i żurawina
Soki owocowe mają właściwości detoksykacyjne, usuwające zmęczenie, ułatwiające trawienie pokarmu. Świeżo wyciskane soki są dobrym źródłem witamin i minerałów. Witaminy aktywują enzymy, które katalizują (przyspieszają reakcję chemiczną) setki z tysięcy reakcji chemicznych, które zachodzą w naszym organizmie. Enzymy produkują energię i są niezbędne w procesie trawienia, wchłaniania i przetwarzania pokarmu przez tkanki. Gdyby nie witaminy, enzymy nie mogłyby realizować swoich zadań i nie moglibyśmy funkcjonować. Soki owocowe własnoręcznie przygotowane są zdrowe i pełne witamin, nie zawierają dodatkowego cukru, którym dosładzane są często soki z kartonów, które kupujemy w sklepie. Jeśli chcesz schudnąć lub utrzymać smukłą sylwetkę, do swojego menu powinieneś włączyć sok z żurawiny lub gruszki. Soki te przyspieszając metabolizm, dodają nam energii; zaopatrują też organizm w niezbędne witaminy i minerały. Sok z żurawiny zawiera dużo witaminy C, która jest niezbędna do właściwego działania układu odpornościowego. Szklanka soku z żurawiny zawiera ok. 40 kcal. Sok z gruszki dostarcza organizmowi magnez, potas oraz fosfor.
Czarna kawa
Czarna kawa spożywana w umiarkowanych ilościach może mieć znaczący wpływ na zdrowie. Nie tylko zawiera antyoksydanty, które chronią organizm przed rakiem, ale również zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę czy choroby serca. Kawa pomaga w niewielkim stopniu zwiększyć metabolizm i przyspieszyć spalanie kalorii. W konsekwencji pomaga wysmuklić sylwetkę. Systematyczne picie kawy zapobiega przybieraniu na wadze.