Jak definiuje się głodówkę?
Podobnie jak wegetarianizm, głodówka ma wiele odmian i definicji. Niektóre promują nie przyjmowanie pokarmów stałych, ale jedynie soki owocowe i wodę. Inne odmiany zaś zezwalają jedynie na picie wody. Są też takie odmiany, które postulują by nie jeść i nie pić cały dzień.
Głodówka w odchudzaniu powoduje stres
Osoby, które chcą szybko schudnąć zwykle szukają diet cud, które mają pomóc im w odchudzaniu. Uważają, że głodówka jest dla nich najbardziej odpowiednia. Nic bardziej mylnego. Jeśli drastycznie ograniczymy naszemu organizmowi jedzenie, wówczas organizm sam przestawi się na „awaryjne działanie”. W momencie, gdy nie dostarczamy mu odpowiedniej ilości składników odżywczych, ludzkie ciało przechodzi w tryb samoobrony poprzez spowolnienie metabolizmu i zwiększenie produkcji kortyzolu, znanego jako hormon stresu. Kortyzol jest wydzielany przez nadnercza w większych niż zwykle ilościach w okresach choroby lub stresu emocjonalnego czy fizycznego, w tym podczas głodu.
Stres niszczy mięśnie
Kortyzol rozbija tkankę mięśniową w celu wydzielenia niektórych aminokwasów (białka), które mogą być zamienione na cukier do zasilania mózgu, krwinek czerwonych i nerek. Mimo że mózg może wykorzystać tłuszcze (ketony) na paliwo, woli cukier, gdyż krwinki czerwone mogą przetrwać tylko przy wykorzystywaniu cukru jako źródła energii. Mięśnie wykorzystują tłuszcz jako główne źródło energii, więc utrata mięśni spowalnia ogólne spalanie tłuszczu.
Głodówka powoduje wzrost hormonów głodu
Głodzenie się zmniejsza również produkcję hormonów tarczycy, a ta, w połączeniu z rozpadem tkanki mięśniowej, spowalnia tempo metabolizmu. Na początku głodzenia się, apetyt się wyłącza, ale po powrocie do normalnego jedzenia, hormon apetyt pojawia się w pełnym biegu i człowiek staje się głodny. Zwiększenie apetytu w połączeniu ze spowolnionym metabolizmem i mniejszą tkanką mięśniową przyczynia się do przyrostu masy ciała.
Głodówka do detoksykacji nie jest konieczna
- Jedz więcej owoców i warzyw.
- Unikaj jedzenia przetworzonego i fast foodów.
- Omijaj napoje słodzone i alkohol.
- Zwiększ spożycie błonnika i probiotyków.
- Pij dużo wody.
- Ćwicz, ćwicz i jeszcze raz ćwicz.
Niebezpieczeństwa głodówki
Głodówka, która trwa mniej niż 24 godziny jest bezpieczna. Dłuższe głodzenie może nie tylko rozbić mięśnie, ale również pozbawić organizm wielu cennych składników odżywczych – witamin, minerałów i elektrolitów, niezbędnych kwasów tłuszczowych, białek i węglowodanów. Objawy głodzenia się to bóle głowy, zmęczenie, zawroty głowy i zaburzenia psychiczne, odwodnienie, hipoglikemia, zaparcia, uczucie zimna, kamica żółciowa, anemia i osłabienie mięśni.
Jeżeli chcesz poprawić swoje zdrowie poprzez utratę ciała, musisz rozsądnie podejść do odżywiania się i ćwiczeń.