Radio Rekord Radom 29 lat z Wami Radio Rekord Radom 29 lat z Wami
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjEiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjEiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=

Napoje w naszej diecie

Napoje w naszej diecie

Woda

Dietetycy zalecają, by wypijać dziennie około 2 l płynów, z czego 1-1,5 l powinna stanowić woda mineralna bogata w łatwo przyswajalne przez organizm pierwiastki.

Codziennie sporą część wody wydalamy, dlatego tak ważne jest jej stałe uzupełnianie jej w naszej diecie. Woda znajduje się w pokarmach, ale jej podstawowym źródłem są napoje. Za najzdrowszy z nich dietetycy uważają wody mineralne pochodzące z podziemnych źródeł. Woda taka nie ma kalorii, nie sprzyja więc tyciu, a za to dostarcza organizmowi cennych minerałów m.in. magnezu, wapnia, potasu, jodu, fluoru, żelaza i siarczanów (w zależności od składu wody).


Najlepsze wiadomości video z Radomia znajdziesz na naszym kanale na YouTube - TUTAJ.


Rozróżniamy wody niskozmineralizowane, średniozmineralizowane i wysokozmineralizowane. Wszyscy, nawet dzieci, mogą bezpiecznie pić wody o małej zawartości minerałów. Natomiast picie wód wysokozmineralizowanych (powyżej 1500 mg minerałów w 1 litrze wody) wymaga konsultacji lekarskiej i ustalenia dziennych dawek.

Minerały potrzebne są we wszystkich procesach metabolicznych, regulują obieg wody i procesy hormonalne. Są wymagane w profilaktyce osteoporozy, próchnicy i w niektórych zaburzeniach pracy układu nerwowego. Poza tym picie wody, zwłaszcza mineralnej, poprawia wygląd skóry. By zachować sprężystość i elastyczność, skóra wymaga stałego nawilżania i nie tylko tego zewnętrznego – kremy, ale również wewnętrznego tj. pitną wodę, która zapobiega starzeniu się skóry.

Na brak wody reaguje nasz organizm, gorzej pracują narządy, poczynając od serca, a na mózgu i nerkach kończąc. Mogą też występować zaburzenia pamięci i wydłużenie czasu reakcji.

Kupując wodę butelkową pamiętajmy, by sprawdzić jej skład.

Herbata

Herbata nie tylko gasi pragnienie, ale dostarcza wielu odżywczych składników. Zawiera teinę, która działa pobudzająco na układ nerwowy, podobnie jak kawa. Usuwa senność i zmęczenie, pobudza akcję serca, usprawnia wentylację płuc. Kofeina i zawarte w herbacie metabolity zwiększają wydzielanie neuroprzekaźników, które poprawiają nastrój i dają poczucie lepszej sprawności fizycznej i psychicznej. Warto też wiedzieć, że tak popularna czarna herbata ma właściwości moczopędne.

Często niedoceniane są właściwości herbaty zielonej, która znana jest z wysokiej zawartości flawonoidów chroniących organizm przed wolnymi rodnikami, przyczyniającymi się do występowania chorób nowotworowych i układu krążenia. Związki te wykazują również działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.

Herbata rooibos jest również bogata we flawonoidy, ale pozbawiona teiny. Z kolei herbata czerwona, czyli pur-erh, znana jest z właściwości wspomagających pracę wątroby i odchudzanie.

Amerykańscy uczeni dowiedli, że biała herbata ma właściwości antymutogenne (przeciwdziała powstawaniu zmian nowotworowych w komórkach) silniej niż znana z tego herbata zielona. Przeciwdziała powstawaniu wolnych rodników. Spowalnia proces starzenia, dlatego niektórzy mówią o niej, że jest "eliksirem młodości". Jest także doskonała na krążenie krwi, obniża poziom cholesterolu.

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjciIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjciIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+

[-------]

Soki owocowe są dość kaloryczne, ale jednocześnie zawierają dużo więcej składników odżywczych. Aby jednak picie soków miało sens wybierajmy tylko te w 100% naturalne. Szerokim łukiem omijamy soki słodzone, czy tak zwane napoje i nektary owocowe. Taki sok niejest bardzo bogaty w witaminy, mikroelementy i sole mineralne. Wszystkie te elementy są potrzebne człowiekowi, aby zachować dobrą kondycję i zdrowie. Sok wyciśnięty z owoców lub warzyw zawsze będzie przewyższał swoim obfitym składem sok zakupiony w kartonie, ponieważ obróbka chemiczna, konserwanty, podgrzewanie stosowane przy produkcji soku nie tylko niszczą znajdujące się w nim witaminy i mikroelementy, ale również częściowo zmieniają strukturę wody, a z nią również i naturalną biologiczną informację, która jest zawarta w owocu lub warzywie.

Soki z warzyw zawierają o połowę mniej kalorii, niż soki owocowe. Jednocześnie odnajdziemy w nich znacznie więcej składników odżywczych, a ich picie przyśpieszy przemianę materii.

Wpływ poszczególnych soków na nasz organizm:

Sok ananasowy - przyspiesza spalanie tłuszczów i zapobiega ich odkładaniu w organizmie.

Sok morelowy - zawiera kwas foliowy, pantotenowy i beta-karoten, które hamują procesy starzenia i ułatwiają odnowę komórek.

Sok truskawkowy - dodaje ochoty na miłosne igraszki. Mangan zawarty w owocach działa jak afrodyzjak i wzmaga potencję.

Sok malinowy - obniża gorączkę, wspiera leczenie cukrzycy, reumatyzmu i chorób przewodu pokarmowego.

Sok z czarnych jagód - niszczy bakterie E-coli powodujące biegunki, chroni naczynia krwionośne przed złogami tłuszczu.

Sok śliwkowy - wspaniale zastępuje tabletki przeczyszczające, reguluje trawienie, poprawia perystaltykę jelit, regeneruje zmęczony organizm.

Sok jabłkowy - działa korzystnie na serce. Przede wszystkim oczyszcza i regeneruje organizm, obniża cholesterol, zawartość cukru we krwi i ciśnienie tętnicze.

Sok z czerwonych porzeczek - ma w sobie bardzo dużo witaminy C, która już półtorej godziny po spożyciu znacznie podnosi odporność organizmu.

Sok żurawinowy - składniki w nim zawarte chronią nasz organizm przed infekcjami układu moczowego, działają odkażająco, likwidują bakterie i wirusy, zapobiegają powstawaniu kamieni nerkowych. Regularne picie soku z żurawiny pomaga zniwelować przykry zapach moczu.

Sok z buraków - polepsza skład krwi i jest najkorzystniejszy do wytwarzania czerwonych ciałek krwi. Likwiduje choroby układu pokarmowego, jelita grubego i układu krwionośnego. Niezwykle pomocny jest w pozbywaniu się kamieni z organizmu (rozpuszcza je w wątrobie, nerkach i pęcherzu moczowym).

Sok z marchwi - wpływa na polepszenie struktury zębów, włosów, paznokci, a przede wszystkim likwiduje wrzody żołądka i dwunastnicy. Sok z marchwi jest niezwykle bogaty witaminy: A, B1, B2, B12, PP, K i E.

Sok ze świeżej kapusty - pomaga w leczeniu nieżytów żołądka, wrzodów dwunastnicy, hemoroidów, nadciśnienia tętniczego krwi, miażdżycy i cukrzycy. Jest obfity w witaminę z grupy B, K i PP oraz w witaminę C.

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjQxIiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjQxIiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K

Sok z ziemniaków - pomaga w oczyszczaniu organizmu z bakterii i skóry ciała z plam i wyprysków. Normalizuje procesy organów trawiennych. Zawiera witaminę C, grupy B oraz fosfor, potas i siarkę.

Sok ogórkowy - jest najlepszym naturalnym środkiem moczopędnym. Zawiera potas, sód, wapń, fosfor. Krzem i siarka zawarta w tym soku poprawia wzrost włosów.

Sok z zielonej papryki - jest bogaty w krzem niezbędny dla paznokci i włosów. Pomaga w likwidowaniu skurczy w jelitach i kolek.

Sok ze szczawiu - wpływa na regenerację błony śluzowej jelit. Zawiera spore ilości następujących pierwiastków: fosfor, siarka, krzem, żelazo, magnez.

Sok z szpinaku - potrzebny jest do całego procesu trawiennego (od żołądka do jelita grubego). Surowy szpinak zawiera substancje pomagające w oczyszczaniu i regeneracji jelit.

Sok z dyni - wzmacnia i regeneruje wątrobę (pobudza wydzielanie żółci). Posiada właściwości moczopędne i działa przeciwgorączkowo.

Sok z arbuza - sok ma właściwości przeciwmiażdżycowe. Działa moczopędnie. Oczyszcza wątrobę i nerki.

Sok z pomidorów - silnie działające fitocydy zawarte w tym soku hamują procesy fermentacyjne i gnilne w naszych jelitach. Sok zawiera potas poprawiający pracę serca. Posiada duże ilości witaminy A i C.

Najgorszym z możliwych wyborów są słodkie napoje gazowane, które są największym źródłem kalorii. Picie napojów gazowanych oprócz tego, że sprzyja otyłości, wywołuje też próchnicę zębów i choroby przyzębia. Cukier pobudza łaknienie, a to prowadzi do błędnego koła - im więcej pijesz słodkiego napoju, tym bardziej chce ci się pić. Pełne są też sztucznych barwników i konserwantów. Według najnowszych badań picie napojów gazowanych ma niekorzystny wpływ na zachowanie.

Napoje izotoniczne typu Power Rade zawierają nawet więcej kalorii niż słodkie napoje gazowane. Są jednak źródłem cennych witamin i minerałów. Jeśli jednak poważnie myślisz o spadku wagi ogranicz się do wody. Napoje energetyczne przeznaczone są dla intensywnie trenujących sportowców, którzy spalają dużo energii.


Najświeższe wiadomości z Radomia i regionu znajdziesz na profilu CoZaDzien.pl na Facebooku - TUTAJ.


PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjMiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjMiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=

#WieszPierwszy

Najnowsze wiadomości

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE1IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE1IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K

Najczęściej czytane

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE5IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE5IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K

Polecamy