Najlepsze wiadomości video z Radomia znajdziesz na naszym kanale na YouTube - TUTAJ.
Pani Doktor, przed nami czas noworocznych postanowień.
Wiele z nich będzie dotyczyło zdrowego odżywiania. Proszę nam
zatem powiedzieć, na co powinniśmy zwrócić uwagę myśląc o
prawidłowej diecie dziecka w wieku przedszkolnym i szkolnym?
Koniec
starego roku i początek nowego to rzeczywiście doskonały czas na
planowanie zmian. Jeżeli zmiana ma prowadzić do poprawienia nawyków
żywieniowych na lepsze, to zachęcam do tego wszystkich, nie tylko
rodziców. Ale jako, że jestem pediatrą, szczególnym
zainteresowaniem zawsze obdarzam dzieci. Odpowiadając więc na
pytanie – dieta dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym, powinna
być bogata w produkty dostarczające witamin, mikro- i
makroelementów, a także w błonnik, białko, flawonoidy. Istotne
jest, aby była bogata w produkty z różnych grup, bo każda z nich
dostarcza innych, ważnych dla zdrowia substancji odżywczych. Drugi
istotny element to zrównoważenie diety. Przewaga jakichkolwiek
składników, podobnie jak niedobór substancji odżywczych, będzie
mieć negatywny wpływ na zdrowie i rozwój dziecka. Warto też
pamiętać, że to właśnie w dziecięcym okresie kształtujemy
prawidłowe nawyki żywieniowe. Doskonale sprawdza się tutaj zasada
„czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci”.
Osoby, które już w okresie dziecięcym uczone były prawidłowego
odżywiania, dużo łatwiej budują prawidłowo zbilansowane menu w
wieku dorosłym, dużo rzadziej obserwujemy u takich osób problemy z
nadwagą.
Co zatem powinno znaleźć się w jadłospisie dziecka w
wieku przedszkolnym i szkolnym, aby było zdrowo, ale też smacznie w
nowym 2016 roku?
Według rekomendacji Instytutu
Żywności i Żywienia ujętej w Piramidzie Zdrowego Żywienia dla
Dzieci i Młodzieży w Wieku Szkolnym, w jadłospisie znaleźć
powinno się prawie wszystko, jednak w odpowiednich proporcjach. I
tak w prawidłowej diecie dziecka produkty zbożowe powinny być
podstawą zapewnienia energii, ważne jest też mleko i inne produkty
mleczne, mięso, drób, ryby, jaja, a także rośliny strączkowe i
np. orzechy. Szczególnie ważną grupę stanowią warzywa i owoce,
które powinny być podawane dzieciom min. pięć razy dziennie, w
ramach głównych posiłków oraz jako przekąski. Mówiąc o owocach
i warzywach mam na myśli również wykonane z nich soki, a także
produkty mrożone, czy suszone. Tłuszcze powinny być raczej
dodatkiem i pochodzić głównie z ryb oraz roślin. W ograniczonych
i zrównoważonych proporcjach należy podawać dzieciom cukier –
najlepiej aby jego źródłem były produkty, w których występuje
on naturalnie, czyli np. owoce oraz soki owocowe.
Dlaczego
tak mocno podkreśla się rolę warzyw, owoców i soków, w
prawidłowej diecie dziecka?
Myślę, że podkreśla
się wagę roli wszystkich grup produktów, ale rzeczywiście
warzywom i owocom poświęca się najwięcej uwagi. Wynika to z
faktu, że dzieci i młodzież dużo chętniej sięgają po inne
kategorie produktów niż po warzywa i owoce. Zresztą my dorośli
niestety również tak robimy. A przecież to właśnie warzywa i
owoce, w tym np. wyprodukowane z nich soki, również te w kartonie
czy butelce są niezastąpionym źródłem mikro- i makroelementów,
witamin, flawonoidów, substancji antyoksydacyjnych oraz błonnika.
Światowa Organizacja Zdrowia rekomenduje aby dziennie spożywać
min. 400 g warzyw i owoców dziennie, w minimum pięciu porcjach.
Jedną z tych porcji może stanowić szklanka soku warzywnego,
owocowo-warzywnego lub owocowego.
Czy naprawdę
szklanka każdego rodzaju soku może stanowić porcję warzyw lub
owoców? Istnieje przekonanie, że soki w kartonach, z dłuższym
terminem przydatności do spożycia to produkty sztuczne, pozbawione
substancji odżywczych.
Mogę tylko wyrazić
ubolewanie, że funkcjonuje takie przekonanie. Jest ono bardzo
niesprawiedliwe dla soków. Od wielu już lat, produkt który nazwany
jest „sokiem” musi być produktem w pełni naturalnym. Nie wolno
w produkcji soków wykorzystywać konserwantów, ani żadnych innych
sztucznych substancji takich jak np. sztucznych barwników,
sztucznych aromatów czy substancji słodzących. Do soków
owocowych, pomidorowych oraz 100% warzywnych nie wolno również
dodawać żadnych cukrów. Owszem, w produktach tych znajduje się
cukier, ale jest to dokładnie ten sam cukier, który wcześniej
znajdował się w owocach i warzywach, z których sok powstał.
Produkcja soków regulowana jest bardzo restrykcyjnymi
rozporządzeniami Unii Europejskiej. Nie należy soków mylić z
innymi kategoriami produktów do picia.
Podsumowując
– jaką ma Pani radę dla wszystkich rodziców na ten nadchodzący
2016 rok?
Aby naprawdę zadbać o obecność warzyw,
owoców i soków w diecie dzieci. Prawidłowe odżywianie dzisiaj,
zaprocentuje zdrowiem w przyszłości. Wszystkie badania naukowe
udowadniają, że warzywa i owoce zmniejszają ryzyko wielu chorób,
w tym tych naprawdę poważnych. Rodzicom, którzy przychodzą do
mojego gabinetu zawsze mówię, że braku warzyw i owoców w diecie
nie usprawiedliwia dzisiejsze szybkie tempo życia. Jeżeli nie mamy
czasu na przygotowanie posiłku ze świeżych warzyw lub owoców,
zawsze możemy sięgnąć po sok, który jest niezastąpionym źródłem
substancji odżywczych. I dotyczy to wszystkich rodzajów soków,
również tych
w kartonach i butelkach, jednodniowych oraz tych
pasteryzowanych z dłuższym terminem przydatności do spożycia,
soków NFC (Not From Concentrate) oraz soków odtworzonych z soku
zagęszczonego. To idealne rozwiązanie na drugie śniadanie dla
dziecka do szkoły, czy jako dodatek do każdego posiłku.
Najświeższe wiadomości z Radomia i regionu znajdziesz na profilu CoZaDzien.pl na Facebooku - TUTAJ.