Po raz kolejny uczniowie Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu rywalizowali podczas XI Festiwalu Zupy. Siedem grup przedstawiało swoje autorskie pomysły. Najlepsza okazała się zupa „Pięć minut w Meksyku”.
Festiwal Zupy w Radomskim Gastronomiku to już tradycja. W tym roku po raz pierwszy zupy przygotowywały zespoły mieszane - dwóch uczniów i nauczyciel przedmiotów ogólnokształcących. - Chcieliśmy, żeby to był akcent inny niż dotychczas i z tego co widzimy, wyszła fajna zabawa. Ta współpraca była nie tylko na linii nauczyciel przedmiotów zawodowych i młodzież, która kształci się w tych zawodach, ale także nauczyciele, którzy na co dzień uczą ich czegoś zupełnie innego – stwierdza – Anna Wachowicz, nauczyciel przedmiotów zawodowych w ZSSiH.
W tym roku nie było także motywu przewodniego, uczniowie nie mieli żadnych ograniczeń, więc mogli popisać się swoją wyobraźnią i kreatywnością. Do konkursu zakwalifikowało się siedem zespołów. Na Festiwalu był znaczy przekrój, bo zaprezentowano zupy typowo polskie jak zalewajka czy krupnik, ale pojawiły się również zupy bardziej egzotyczne. Aby ugotować zupę nie trzeba mieć specjalnych zdolności kulinarnych. Ale co zrobić, żeby była naprawdę smaczna?
- Najważniejsze, to długość gotowania, aby przeszedł smak i esencja warzyw i mięsa. Im dłużej się to robi tym jest lepszy smak. Myślę, że ogólnie zupa jest prosta, ale trzeba umiejętnie ją doprawić Kamil Kaszewski z klasy 2GB.
http://www.cozadzien.pl/zdjecia/xi-festiwal-zupy-oraz-dni-otwarte-w-gastronomiku/54796
Do tej pory to jury wyłaniało zwycięzcę festiwalu. Natomiast od zeszłorocznej edycji najlepszą zupę wybiera się w głosowaniu internetowym, może w nim wziąć udział każdy, ale zanim przystąpi do głosowania musi oczywiście każdej festiwalowej zupy spróbować.
W głosowaniu internetowym zwyciężyła zupa "Pięć minut w Meksyku" przygotowana przez Zuzannę Mleczkowską, Kamila Kaszewskiego z klasy 2 GB oraz pana Michała Borodziuka. Drugie miejsce zajęła "Zalewajka - Radomianka" przygotowana przez Roberta Urbańskiego i Kacpra Wojtysiaka z klasy 3GC oraz panią Halinę Kutkowską, a trzecie "Rajska Karotka", którą przygotowali Kamil Sałbut, Jakub Tomtas z klasy 3 Ka i pani Monika Gralec.
Festiwal Zupy to także okazja do odwiedzenia szkoły. W tym dniu placówka otwiera swoje drzwi dla przyszłych absolwentów. W tym roku po raz pierwszy przygotowany został również panel dla pracodawców, którzy chcą nawiązać współpracę z uczniami czy to w formie praktyk czy ewentualnego późniejszego zatrudnienia. Zainteresowani mogli zapoznać się z ofertą szkoły i osiągnięciami jej uczniów.