Nagroda Gombrowicza stała się istotnym elementem polskiego życia literackiego już po pierwszej edycji, o czym świadczy choćby liczba nadesłanych książek. Do pierwszej Nagrody Gombrowicza zgłoszono 65 tytułów, w drugiej edycji jest ich aż 90. W niedzielę, 4 czerwca kapituła w składzie: Ewa Graczyk, Jerzy Jarzębski (przewodniczący), Anna Kałuża, Zofia Król, Zbigniew Kruszyński, Józef Olejniczak, Justyna Sobolewska zdecydowała, kto otrzyma nominacje do Nagrody Literackiej im. Witolda Gombrowicza. Jurorzy podkreślali różnorodność tematyczną i formalną wyróżnionych książek, a także fakt, że nominowane książki opublikowane zostały zarówno przez duże firmy wydawnicze, jak i małe wydawnictwa. A tak wybrali: Anna Cieplak za książkę „Ma być czysto” (Stowarzyszenie im. Stanisława Brzozowskiego/Wydawnictwo Krytyki Politycznej), Salcia Hałas za „Pieczeń dla Amfy” (Muza), Natalia Fiedorczuk-Cieślak za „Jak pokochać centra handlowe” (Wielka Litera), Aleksander Wenglasz za „Zdjęcie inaczej zabić” (Fundacja na rzecz Kultury i Edukacji im. Tymoteusza Karpowicza) oraz Aleksandra Zielińska „Bura i szał” (W.A.B.). Laureata poznamy 10 września, a wybór zwycięzcy poprzedzi festiwal literacki „Opętani literaturą”, z udziałem m.in. Rity Gombrowicz, członków kapituły, nominowanych autorów, wydawców, pisarzy, aktorów i muzyków.
Nagroda, której patronuje Rita Gombrowicz, a mecenasem jest Jarosław Krzyżanowski, przyznawana jest za debiut, rozumiany jako pierwsza albo druga książka autora. Jej wartość to 40 tys. zł.
Laureat Nagrody Literackiej im. Witolda Gombrowicza zostanie wybrany i ogłoszony 10 września 2017 r.
Przypomnijmy: w pierwszej edycji nagrody, w ubiegłym roku, kapituła wskazała dwoje laureatów: Macieja Hena za powieść „Solfatara” (W.A.B) i Weronikę Murek za zbiór opowiadań: „Uprawa roślin południowych metodą Miczurina” (Czarne).
Nagrodę Literacką im. Witolda Gombrowicza ustanowił samorząd Radomia. Organizatorami są: prezydent Radomia i Muzeum Witolda Gombrowicza, oddział Muzeum Literatury im. Adama Mickiewicza.
Najświeższe wiadomości z Radomia i regionu znajdziesz na profilu CoZaDzien.pl na Facebooku - TUTAJ.