Pod opieką Mazowieckiego Szpitala Specjalistycznego znajduje się prawie 4 tys. dzieci. Codziennie na oddział chirurgii dziecięcej, pediatrii i neonatologii trafiają mali pacjenci, u których zdiagnozowano nieprawidłowości rozwojowe w okresie płodowym lub wady wrodzone zaraz po urodzeniu. Przyjmowane są wcześniaki I maluchy z podejrzeniem nieprawidłowego rozwoju.
Alicja Powoniak, kierownik oddziału neonatologii MSS zaznacza, że „dzieci wymagają nie tylko sprzętu wysoko specjalistycznego czy fachowej wiedzy, ale również szybkości działania”. - Musimy być o krok przed noworodkiem. Reagujemy, aby nie dopuścić do zmian, ponieważ potem jest je o wiele trudniej odwrócić - zauważa.
Sukcesem oddziału neonatologii jest uratowanie dziecka, które początkowo ważyło 430 gramów. Dziewczynka ma teraz pięć lat i rozwija się prawidłowo. Nie byłoby to możliwe bez fachowej wiedzy specjalistów i sprzętu. Ale ten należy modernizować. - Naszym marzeniem, jest wyposażenie oddziału intensywnej terapii w panele, które pozwolą nam zorganizować w jednym miejscu, przy każdym stanowisku noworodka cały potrzebny sprzęt. Mowa tu o laryngoskopie, rurkach intubacyjnych, plastrach czy środkach dezynfekcyjnych. Szybka pomoc jest bardzo ważna. W ten sposób wyeliminujemy dezorganizację; nie będziemy marnować czasu na szukanie narzędzi pomocy – tłumaczy Alicja Powoniak.
Do zbiórki pieniędzy zapoczątkowanej w 2017 roku włączyła się Radomska Grupa Mediowa, Mazowiecki Szpital Specjalistyczny, samorząd woj. mazowieckiego, fundacja Lepsza Jakość Życia i hotel Karo. Bal charytatywny to okazja do spróbowania niezwykłych dań znanych szefów kuchni. Od strony kulinarnej przygotowaniem tegorocznego przyjęcia zajmą się: Patryk Jędrusik - szef kuchni hotelu Karo (pierwsza przystawka); Klaudia Budny - mistrzyni gotowania, trenerka kulinarna oraz finalistka programu „MasterChef” (druga przystawka); Tomasz Jakubiak - kucharz i dziennikarz kulinarny, gospodarz popularnego programu „Jakubiak lokalnie” (danie główne mięsne); Dariusz Ratuszniak - uczeń Kurta Schellera i Michela Morana (danie główne rybne) oraz Tomasz Deker - cukiernik z tytułem Mistrza Świata (deser). Wydarzeniu będzie towarzyszyła muzyka grana na żywo zespołu Lazy Cats oraz Aurelia.
W trakcie tej wyjątkowej kolacji będą prowadzone licytacje cennych przedmiotów. To m.in. koszulka startowa z podpisem wybitnego skoczka narciarskiego Kamila Stocha, koszulka i piłka Skry Bełchatów z podpisami drużyny i trenerów, flaga olimpijska z podpisami mistrzów, lekcja tańca ze Stefanem Terrazzino, rękawice z podpisem Ewy Brodnickiej - mistrzyni świata federacji WBO oraz kije z podpisem Jakuba Deląga - mistrza świata w nordic walking.
Cały dochód z wydarzenia zostanie przeznaczony na doposażenie odcinka intensywnej terapii noworodka.
Także w przeszłości Radomska Grupa Mediowa chętnie włączała się zbiórki pieniędzy. Podczas kolacji charytatywnej 4 stycznia 2017 roku zbierano fundusze dla małego Marcela, który urodził się z chorym sercem. Udało się zebrać tyle, ile wynosił koszt operacji. Sukcesem okazała się również zbiórka pieniędzy dla małej Blanki. Pozwoliła na pokrycie kosztów leczenia i rehabilitacji w związku z diagnozą nowotworu złośliwego wątroby. Zebrano 60 tys. zł, a dziewczynka przeszła przeszczep. W kolacji charytatywnej wzięło udział 180 osób, aktywnie licytując zebrane przedmioty.
Z kolei wyniki ostatniej edycji balu charytatywnego organizowanego w hotelu Karo przerosły oczekiwania organizatorów. Zgromadzono 150 tys. zł. Za te pieniądze kupione zostały aparaty EKG, pulsoksymetry, nebulizatory, holtery ciśnieniowe, elektroniczne termometry, lampy bakteriobójcze samojezdne, maty dokontaminacyjne, wagi elektroniczne niemowlęce, stanowisko do pielęgnacji niemowląt, kosze na odpady medyczne i komunalne oraz leżaki dla rodziców. Nowym wyposażeniem mógł się cieszyć SOR w Radomskim Szpitalu Specjalistycznym.
Jeśli ktoś chciałby wesprzeć dziecięce oddziały MSS, może wziąć udział w kolacji. Koszt zaproszenia to 250 zł od osoby. Można także przekazać przedmiot na licytację. Wszelkie informacje pod nr. Tel. 48 380 16 60 albo adresem e-mail: [email protected].