Od 22 maja w siedzibie Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Radomiu przy ul. Okulickiego 9D można oglądać wystawę pt. "Poznaj grzyby-unikniesz zatrucia". Na ekspozycję składa się 61 atrap grzybów udostępnionych przez Wojewódzką Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Warszawie. Atrapy są wykonane w skali 1:1 i obejmują zarówno grzyby jadalne, ich trujące podobieństwa, jak i rzadkie grzyby chronione. Odwiedzający ekspozycję będą mogli poczuć się jak w prawdziwym lesie. W salach wystawowych prezentowana jest aranżacja z roślin runa leśnego i drzew leśnych przygotowana dzięki nadleśnictwom: Kozienice, Radom i Zwoleń, a dodatkowo towarzyszą jej odgłosy lasu. Dostępne są także materiały edukacyjne w postaci ulotek i broszur o grzybach oraz profilaktyki odnośnie kleszczy. Dla smakoszy kuchni inspirowanej lasem leśnicy przygotowali broszurę ze sprawdzonymi przepisami na potrawy z darów lasu.
https://www.cozadzien.pl/zdjecia/otwarcie-wystawy-poznaj-grzyby-unikniesz-zatrucia-zdjecia/91907
- Grzyby stają się coraz bardziej popularne w kuchni, dlatego warto znać je dobrze, aby uniknąć zatrucia. Najczęściej popełnianym błędem jest mylenie muchomora sromotnikowego, opieńki i kani. Jeśli chodzi o grzyby blaszkowe, to tutaj należy zwracać szczególną uwagę i być ostrożnym - mówił Andrzej Matysiak, d
https://www.cozadzien.pl/region/grzybobranie-co-warto-wiedziec/84766
Celem wystawy jest edukacja dotycząca grzybów - jadalnych, niejadalnych i trujących oraz innych darów lasu. Ponadto, promuje zasady bezpiecznego grzybobrania dla ludzi i przyjaznego dla lasów. Wystawa ma także na celu edukację w zakresie profilaktyki chorób odzwierzęcych, takich jak wścieklizna, borelioza, bąblowica i ukąszenia żmij. - W Europie występuje ponad 5 tys. gatunków grzybów z czego 160 może okazać się śmiertelnie trujące dla człowieka - mówił Kamil Suskiewicz, klasyfikator grzybów w Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Radomiu.
Pracownicy sanepidu zapewniają, że zawsze można przyjść do grzyboznawcy na konsultację niepewnych zbiorów. - Jeżeli nie jesteśmy pewni, czy grzyb jest jadalny czy nie, to warto to skonsultować z ekspertem. Możemy przyjść do sanepidu i zapytać specjalistę o to, czy dany grzyb nadaje się do spożycia. Jest to bezpieczny sposób, aby upewnić się, że nie ryzykujemy zatruciem - mówił Marek Szary, zastępca dyrektora RDLP w Radomiu.
Wystawa jest dostępna dla grup zorganizowanych (po rejestracji), a także dla osób indywidualnych. Zwiedzanie jest możliwe do 4 czerwca:
- w godz. 8.30-15 od poniedziałku do piątku,
- w godz. 10 - 14 w sobotę i w niedzielę.
Rejestracja dostępna jest pod nr tel. 48 386 41 48.
Przewodnikami po wystawie będą pracownicy Sekcji Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia PSSE w Radomiu, którzy objaśnią jak uniknąć podczas grzybobrania tragicznych pomyłek oraz jak postępować w przypadku zatrucia grzybami. Wstęp jest bezpłatny.
Podczas otwarcia wystawy (22.05) leśną atmosferę podkreślił Zespół Sygnalistów Myśliwskich przy RDLP w Radomiu: