Kapituła konkursu co roku nagradza najlepsze produkty z naszego regionu. – Smaczne, zdrowe produkty, często oparte na starych, rodzinnych recepturach. To wszystko można znaleźć wśród przysmaków nagradzanych Laurem Marszałka - podkreśla marszałek Adam Struzik. - Ten konkurs pokazuje, jak bogatą tradycję kulinarną ma Mazowsze. Co roku mazowieccy producenci zaskakują mnie nie tylko wysoką jakością zgłaszanych produktów, ale także wytrwałością w poszukiwaniu tradycyjnych receptur. Sama nagroda to nie tylko wyróżnienie dla producenta, ale też pewnego rodzaju gwarancja dla konsumenta, że nagrodzony produkt jest wysokiej jakości.
Z kolei wicemarszałek Rafał Rajkowski zwraca uwagę na różnorodność zgłoszonych produktów. – Są wśród nich zarówno sery, ciasta, jak i miody czy oleje. To naprawdę wspaniałe, że dzięki pasji i zaangażowaniu producentów, tradycyjne receptury, które są naszym dziedzictwem, są dalej kultywowane i wcielane w życie. Cieszę się, że jest tak wiele miejsc, w których można spróbować jedzenia zdrowego, przygotowywanego bez sztucznych dodatków czy konserwantów.
W konkursie wzięli udział zarówno przedsiębiorcy, jak i producenci indywidualni, którzy rywalizowali w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne (produkty pochodzenia zwierzęcego), ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne (produkty pochodzenia roślinnego), produkty mleczarskie, miody, napoje. Każdy uczestnik mógł zaprezentować tylko jeden produkt, a specjały nagrodzone w poprzednich edycjach nie mogły być powtórnie zgłaszane. W tegorocznej edycji do konkursu zgłoszono 106 produktów, z których komisja konkursowa wybrała 28 najlepszych, a kolejne 4 otrzymały wyróżnienia kapituły.
Laur Marszałka dla miodu spadziowego
Cieszyć mogą się producenci indywidualni. Laur Marszałka otrzymał bowiem Przemysław Górlicki z Pawłowa (powiat szydłowiecki), który wytwarza miód spadziowy. W odróżnieniu od miodów nektarowych nie powstaje z nektaru kwiatów i jest wolny od zanieczyszczeń przemysłowych. Gospodarstwo, w którym jest produkowany, znajduje się bowiem w otoczeniu lasów i sadów.
– Nasz miód składa się w stu procentach z tego, co przynoszą pszczoły. Interesuje nas produkcja najwyższej jakości, by nigdy nie wstydzić się tego, co proponujemy naszym klientom i by oni mieli ochotę ponownie sięgać po nasze miody – mówi Przemysław Górlicki, producent nagrodzonego miodu spadziowego.
Wyróżnienie
Wyróżnieniem zostało uhonorowane Koło Gospodyń Wiejskich „Górnianki” z Bieszkowa Górnego (powiat szydłowiecki), które wypiekają słynny w całej okolicy chleb od Bieszkowianek.