Tajemniczy gluten
Bóle brzucha, głowy, wysypka, uczucie ciągłego zmęczenia – to niektóre z objawów nadwrażliwości na gluten, na którą cierpi coraz więcej dorosłych. Problemy te mogą też dotyczyć dzieci. Rozwiązaniem jest odpowiednia dieta, ale jej przestrzeganie stanowi spore wyzwanie. Według ustaleń FAO/WHO za bezglutenowe uznaje się również produkty przetworzone, w których zawartość glutenu nie jest wyższa niż 20 ppm (20 mg na kg). Gluten to mieszanina białek roślinnych. Osoby na diecie bezglutenowej nie mogą jeść pszenicy, jęczmienia, żyta, a także owsa bez znaku przekreślonego kłosa.
Zakazana lista
Osoby z celiakią - czyli nietolerancją glutenu czy alergią na to białko, ale także te, które mają niespecyficzną nadwrażliwość na białka glutenowe, powinny wyeliminować ze swojej diety produkty zawierające mąkę pszenną, razową i jęczmienną. Na zakazanej liście zakupów znajdą się więc m.in. płatki śniadaniowe, pieczywo, słodycze czy tradycyjny makaron, ale także produkty mleczne, tak lubiane przez dzieci parówki, a nawet piwo.
Dieta eliminacyjna
W przypadku alergii na gluten postępowaniem terapeutycznym jest dieta eliminacyjna - bezglutenowa. Polega na całkowitym wykluczeniu z posiłków produktów zawierających gluten, czyli produktów zbożowych (żyto, pszenica, jęczmień, owies). Spożycie nawet najmniejszych ilości tych produktów może prowadzić do bardzo ciężkich objawów chorobowych. Zastosowanie diety bezglutenowej przynosi z reguły dość szybką poprawę i prowadzi do regeneracji kosmków jelitowych i ustąpienia objawów klinicznych.
Czas jej stosowania jest zawsze dobierany indywidualnie. Po tym okresie ponowne wprowadzenie do diety produktów zawierających gluten zazwyczaj nie powoduje nawrotu niepożądanych reakcji klinicznych oraz nie prowadzi do uszkodzenia błony śluzowej jelita cienkiego. Należy pamiętać, iż o całokształcie diety decyduje lekarz, może on oprócz glutenu kazać wyeliminować z diety również inne produkty (dwucukry, mleko).
Produkty bez glutenu
W diecie chorych na celiakię ograniczeniu bądź tez wykluczeniu ulegają produkty zawierające gluten, zaś pozostałe produkty spożywcze mogą być spożywane bez ograniczeń. Produktami bezglutenowymi są ryż, soja, kukurydza, proso, skrobia pszenna. Obecnie na naszym rynku jest cała gama produktów na bazie tych składników. Problemem natomiast może być nieświadome spożywanie glutenu w produktach nim zanieczyszczonych. Konieczne są, więc rutynowe badania produktów dietetycznych na jego zawartość. Coraz częściej producenci umieszczają na produktach symbol przekreślonego kłosa, lub napis: bezglutenowe.
Produkty dozwolone w diecie bezglutenowej:
- Mleko płynne i w proszku
- Sery twarogowe, śmietana, sery żółte
- Wszystkie mięsa i wędliny
- Podroby-wątroba, płuca nerki
- Jaja
- Wszystkie owoce
- Wszystkie warzywa
- Ryż, kukurydza, soja, tapioka, gryka, proso
- Wszystkie tłuszcze
- Cukier, miód
- Przyprawy, sól, pieprz
- Kawa, herbata, kakao
- Pieczywo, ciasta i desery muszą być przygotowywane z produktów niezawierających glutenu
- Alkohole: wino, rum, tequila, sake, wódki wytwarzane z ziemniaków.
Produkty zabronione w diecie bezglutenowej:
- Kasze: manna, jęczmienna, owsiana,
- Mąki z owsa, jęczmienia, żyta i pszenicy,
- Przetwory zawierający ww. rodzaje zbóż (makarony, kasze, płatki),
- Produkty gotowe zawierające wyżej wymienione składniki (pasztety, parówki),
- Słodycze zawierające dodatki z mąki i wyżej wymienionych zbóż,
- Wszystkie przetwory zawierające dodatki z zawartością glutenu,
- Kawa zbożowa,
- Piwo (powstaje ze słodu z jęczmienia), wódki (żytnie).
Tekst przygotowano we współpracy z https://zdrowykoszyk.pl/