Papierosy to zmora naszej cywilizacji. Wyższe ceny czy ostrzeżenia lekarzy nie pomagają. Pozbycie się tego nałogu to niemały wysiłek dla palaczy. Oczywiście najważniejsza jest silna wola, ale może pomóc także specjalna dieta, która wspomoże nasz organizm przy rzuceniu palenia.
Osoby palące mają bardzo mało witamin, dlatego bardzo ważne jest, aby dieta obfitowała w świeże owoce i warzywa oraz witaminy C, E i A. Z diety wykluczone powinny być grzyby, wędzone mięsa i wędzone sery.
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego,
- twarożek ze szczypiorkiem i papryką (150g),
- szklanka zielonej herbaty.
II Śniadanie
- sorbet z arbuza 200g (arbuza obierz ze skóry i zmiksuj masę, przelej do miseczek i schłodź),
Obiad
- gulasz drobiowy z porami i marchewką (250 g),
- ziemniaki (100g),
- sok pomidorowy 1 szklanka.
Kolacja
- pomidory faszerowane serem białym (180g),
- woda niegazowana 1 szklanka.
- 2 grzanki z chleba tostowego z pomidorem i serem żółtym,
- szklanka zielonej herbaty.
II Śniadanie
- jogurt naturalny z łyżką otręb owsianych.
Obiad
- dorsz (150g),
- kasza kuskus (100g),
- 2 ogórki kiszone.
- szklanka wody niegazowanej.
Podwieczorek
- kanapka z szynką i pomidorem.
Kolacja
- surówka z kapusty kiszonej i papryki (150g),
- szklanka hertaby zielonej.
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego z masłem,
- 2 ogórki kiszone,
- szynka,
- szklanka herbaty zielonej.
II Śniadanie
- koktajl bananowy.
- Obiad
- zapiekanka warzywno-mięsna (200g),
- 1 szklanka wody gazowanej.
Podwieczorek
- średni grejpfrut.
Kolacja
- sałatka warzywna z kawałkami makreli (120g),
- szklanka herbaty zielonej.
CZWARTY DZIEŃŚniadanie- jogurt naturalny z płatkami i rodzynkami,
- szklanka mocnej czarnej herbaty.
II Śniadanie
- Kromka pełnoziarnistego chleba z pasztetem drobiowym i pomidorem.
Obiad
- pieczona wołowina z ryżem (200g),
- surówka z marchewki i jabkła (100g),
- szklanka soku pomidorowego.
Podwieczorek
- jedna gruszka.
Kolacja
- sałatka z tuńczyka, jajka i kapusty pekińskiej (150g),
- szklanka herbaty zielonej.
PIĄTY DZIEŃŚniadanie- 2 kromki chleba pełnoziarnistego,
- twarożek z sera białego z bazylią (lub szczypiorkiem) (150g),
- szklanka mocnej czarnej herbaty.
II Śniadanie
- Szklanka soku marchwiowego.
Obiad
- pieczona pierś z kurczaka ze śliwką (150g),
- brązowy ryż (110g),
- szklanka soku pomarańczowego.
Podwieczorek
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjQxIiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0KPGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjQxIiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K- duża pomarańcza.
Kolacja
- sałatka z pomidora, sałaty, świeżego ogórka z serem feta (150g),
- szklanka zielonej herbaty.
SZÓSTY DZIEŃŚniadanie- 2 kromki pełnioziarnistego chleba z serem, szynką i pomidorem,
- szklanka mocnej herbaty czarnej.
II Śniadanie
- małe opakowanie jogurtu naturalnego.
- Obiad
- sola z pieca (100g),
- kasza kuskus (120g),
- surówka z marchewki (50g),
- szklanka soku pomidorowego.
Podwieczorek
- kiść winogron.
Kolacja
- sałtka z brokułami i pomidorami (100g).
SIÓDMY DZIEŃŚniadanie- jogurt naturalny z płatkami owsianymi i rodzynkami.
II Śniadanie
- 2 średnie marchewki
Obiad
- szaszłyki z pieczoną piersią, papryką i śliwką (2-3 sztuki),
- surówka z marchewki (50g).
Podwieczorek
- 2 średnie jabłka (lub jedno duże).
Kolacja
- sałtka z grejpfrutem, pomarańczą, polana jogurtem naturalnym (120g).