Do żywności superfood zalicza się wiele produktów takich jak spirulina, sok z brzozy, siemię lniane czy natka pietruszki, jednak w ostatnim czasie bardzo popularne stały się dwa produkty tj. ziarna chia oraz jagody goji. Czy warto je kupować, czy może to zbędny wydatek?
Ziarna chia
Są to małe, czarne ziarenka o stosunkowo dużej wartości odżywczej. Słowo chia pochodzi od azteckiego „chian” znaczącego „oleisty”. Stosowane były już w medycynie ludowej przez Majów i Azteków mi.in. w leczeniu infekcji, w chorobach oczu oraz schorzeniach układu oddechowego.
Ziarna chia uznane są za bogactwo składników mineralnych i witamin, ale na szczególną uwagę zasługuje fakt wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3 (aż do 64% kwasu alfa-linolenowego). Badania potwierdzają, że wysokie spożycie tego kwasu zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Prawidłowy stosunek kwasów omega-3 (obserwowany niedobór spożycia tych kwasów) do omega-6 (obserwowany nadmiar spożycia tych kwasów) obniża ciśnienie tętnicze krwi, reguluje stężenie trójglicerydów oraz działa ochronnie na wątrobę. Ponadto, nasionom chia przypisuje się protekcyjne działanie w chorobach nowotworowych, autoimmunologicznych oraz w stanach zapalnych.
Chia mogą być stosowane przez osoby z celiakią oraz nadwrażliwością na gluten. Jednak zakupując je w sklepie zawsze warto przeczytać etykietę produktu, czy nie został on zanieczyszczony glutenem podczas procesu technologicznego. Na uwagę zasługuje również wysoka zawartość błonnika pokarmowego około 35g na 100g produktu.
Nasiona chia w przewodzie pokarmowym tworzą żel, który spowalnia przyswajanie węglowodanów, ale daje również uczucie nasycenia. Dlatego też są chętnie zalecane przez dietetyków osobom starającym się o utratę masy ciała, szczególnie u pacjentów ze zwiększonym, niepohamowanym apetytem.
Można je wykorzystywać jako składnik koktajli, budyniów, omletów czy sałatek. Dzięki właściwościom żelującym są doskonałą alternatywą do zagęszczania potraw i tworzenia puddingów. Mogą być również wykorzystywane w produkcji pieczywa, dzięki którym dostarczy większą ilość białka, antyoksydantów i błonnika pokarmowego.
Jagody Goji
To małe, czerwone jagody, rosnące w dolinach Chin, Tybetu oraz Mongolii. Stosowane w tradycyjnej medycynie Wschodu jako lek przy chorobach serca, nerek, płuc oraz przy dolegliwościach reumatycznych.
Jagody Goji zawierają wit. C, witaminy z grupy B, składniki mineralne: żelazo, wapń, cynk, selen, nienasycone kwasy tłuszczowe, flawonoidy oraz wiele innych. Pod względem wartości odżywczych zaszeregowane są jako jedne z najbardziej wartościowych owoców. Ich spożycie reguluje poziom cholesterolu w osoczu oraz zapobiega przemianom tłuszczowym w wątrobie.
Obecnie jagody Goji są polecane jako środek o wielokierunkowym działaniu prozdrowotnym, tj. jako roślinę wzmacniającą i regulującą pracę układu trawiennego, poprawiającą ostrość widzenia, wspomagającą funkcjonowanie układu odpornościowego, poprawiającą potencję, korzystnie oddziałującą na ogólną kondycję fizyczną organizmu oraz opóźniającą procesy starzenia. Spożycie tych owoców zaleca się także dzieciom z obniżoną odpornością oraz osobom żyjącym w dużym stresie. Dieta wzbogacona o te owoce pomaga wyregulować pracę serca i ciśnienie krwi oraz hamuje procesy starzenia - to zapewne przyczynia się do powszechnego przekonania o dobroczynnym wpływie Goji na męską płodność i potencję.
Nasz dietetyk Katarzyna Warmijak Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji na kierunku Żywienie Człowieka i Ocena Żywności. Od dwóch lat związana z Naturhouse, dzięki czemu posiada duże doświadczenie w odchudzaniu i trwałym zmienianiu nawyków żywieniowych. Jej główną specjalizacją jest leczenie żywieniowe nadwagi i otyłości.
Centrum Dietetyczne Naturhouse
Radom, ul. Chrobrego 42
Tel: 668-669-114 i 48 360-40-48
Radom, ul. Niedziałkowskiego 19/21
Tel: 731-100-215 i 48 360-65-84
Kozienice, ul. Warszawska 51
Tel: 505-401-915 i 48 334 45 45