Do tegorocznej edycji konkursu kulinarnego „Pasja smaków”, którego organizatorem od sześciu lat jest Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich, zakwalifikowało się 10 osób wraz ze swoimi opiekunami ze szkół z Warszawy, Pionek, Zwolenia i Radomia. Celem konkursu jest doskonalenie umiejętności kulinarnych, rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów szkół gastronomicznych. - Tegoroczny konkurs odbył się pod hasłem „Ryby smaczne, ryby zdrowe i desery kolorowe”. Uczniowie mieli do wykonania zakąskę z pstrąg oraz deser, gdzie wykorzystać musieli ser twarogowy i szpinak. Dodatkowo jeszcze w tym roku wprowadziliśmy techniczną część konkursu, czyli uczniowie musieli w 15 minut wyfiletować dwa pstrągi – mówi Małgorzata Miedzińska, zastępca kierownika szkolenia praktycznego w ZSSiH.
https://www.cozadzien.pl/zdjecia/vi-wojewodzki-konkurs-kulinarny-pasja-smakow-zdjecia/61064
Uczestnicy konkursu mieli dwie godziny na przygotowanie swojej popisowej potrawy i co ważne nie mogli korzystać z żadnych półproduktów. Jak przyznaje Patryk Jędrusik z jury, niektóre z dań zachwycają smakiem i pomysłowością wykonania i mogłyby być z powodzeniem inspiracją dla kucharzy. - Poziom konkursu z roku na rok jest coraz wyższy. Uważam, że ci młodzi ludzie, to bardzo dobry materiał na przyszłych, naprawdę wybitnych kucharzy – przyznaje Patryk Jędrusik, szef kuchni Restauracji Karo.
Jury najbardziej przypadło do gustu danie przygotowane przez Weronikę Łomżę z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich. Potrawa zachwyciła zarówno niepowtarzalnym smakiem, jak i oryginalnym wykonaniem. Weronika przygotowała pstrąga na dwa sposoby w sieci z pudru buraczanego i ciasta francuskiego z sosem maltańskim oraz sernik ze szpinakiem na owsianej kruszonce z sałatką owocową i świeżym szpinakiem. - Jestem mile zaskoczona, że jestem zwycięzcą tegorocznej edycji konkursu. Czuję się świetnie – przyznała nam uradowana laureatka Weronika Łomża, uczennica ZSSiH. - W tym roku był naprawdę bardzo wysoki poziom. Liczyłam na jakieś miejsce na podium, ale nie spodziewałam się, że wygram. Na początku stres wziął górę, ale jakoś dałam radę. To był mój czwarty konkurs kulinarny. Cały czas się rozwijam.
Drugie miejsce zajął Mateusz Sowiński z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Warszawie, a trzecie Victoria Porczyńska z Zespołu Szkół nr 2 w Przysusze.