Radio Rekord Radom 29 lat z Wami Radio Rekord Radom 29 lat z Wami
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjEiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjEiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=

Kontrowersje wokół GMO

Kontrowersje wokół GMO

GMO, nazywana żywnością transgeniczną, to żywność powstała z roślin lub zwierząt zmienionych genetycznie. Co to znaczy? Że człowiek, ingerując w produkcję żywności, modyfikuje ją tak, aby:

- Była odporna na herbicydy, szkodniki, choroby wirusowe, bakteryjne i grzybowe.
- Była odporna na zmienne czynniki zewnętrzne takie jak mróz, susza, zasolenie gruntu.
- Miała lepsze cechy organoleptyczne i smakowe; owoce i warzywa modyfikowane genetycznie są słodsze, pięknie wyglądają, nie psują się, mają więcej witamin i składników mineralnych niż te tradycyjnie uprawiane.
- Była lepiej dostosowana do potrzeb żywieniowych ludzi.

Wprowadzenie do masowej produkcji GMO na początku zyskało ogromny zachwyt wśród rolników i naukowców w wielu krajach. Nagle produkcja stała się bardziej opłacalna, zwiększenie wartości odżywczej pokarmów niskim kosztem okazało się realne, a długie przechowywanie żywności, która się nie psuje, znacznie obniżyło koszty. Mniej entuzjastycznie podchodzili do tego ekolodzy. Kwestia bezpieczeństwa i higieny żywności stanęła pod znakiem zapytania, a zagrożenia dla środowiska i aspekty etyczne wstrząsnęły opinia publiczną. Rynek upraw organizmów modyfikowanych genetycznie stał się rynkiem producenta, a nie konsumenta.

Najczęściej modyfikowane są rośliny: kukurydza, pomidory, soja, ziemniaki, melony, tytoń, rzepak, buraki cukrowe. Modyfikacji podlega także fauna – i choć nie jest to tak popularne jak w przypadku roślin, to wciąż hoduje się zwierzęta, które szybciej rosną, nie chorują i zawierają substancje potrzebne do produkcji leków w przemyśle farmaceutycznym.

Jaki wpływ ma GMO na konsumenta?
Spór nad GMO trwa od dawna i pewnie nie prędko się zakończy. Z jednej strony producenci broniący swoich interesów domagają się regulacji związanych z uprawą i spożywaniem tych produktów. Z drugiej zaś strony obrońcy ekologicznego stylu życia, nawołując do protestów, wciąż walczą o zaprzestanie produkcji modyfikowanych roślin i zwierząt. A jak się w tym wszystkim odnajduje zwykły konsument?

Gdybyśmy naprawdę mieli wpływ na to, co spożywamy, pewnie nie byłoby żadnego problemu. Zwolennicy GMO jedliby modyfikowaną kukurydzę z puszki, przeciwnicy – tylko ekologiczne rośliny. Niestety, rzeczywistość jest zupełnie inna. Jemy to, co nam sprzedają ogromne korporacje, nie licząc  się z naszym zdrowiem i bezpieczeństwem, a jedynie z własnym portfelem.

Nie ma pewności, że spożywanie GMO jest bezpieczne. Nie prowadzi się pod tym kątem badań, bo nie pozwolą na to organizacje zarządzające rynkiem żywności. Możemy się tylko domyślać, że alergie pokarmowe, bezpłodność czy istnienie w naszym przewodzie pokarmowym bakterii odpornych na antybiotyki są spowodowane produktami przetwarzanymi genetycznie. Kukurydza z puszki w sałatce smakuje wybornie, a pachnąca ryba na talerzu powoduje, że nagle chce nam się jeść, choćbyśmy nie byli głodni… Prawda?

Anna Gawryluk
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjMiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjMiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=

#WieszPierwszy

Najnowsze wiadomości

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE1IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE1IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K

Najczęściej czytane

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE5IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE5IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K

Polecamy