Radio Rekord Radom 29 lat z Wami Radio Rekord Radom 29 lat z Wami
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjEiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjEiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=

Radomskie firmy na światowych rynkach

Radomskie firmy na światowych rynkach


RADWAG

Radomska firma specjalizująca się w produkcji wag elektronicznych Radwag powstała w 1984 roku, jako mały zakład rzemieślniczy. Kilkuosobowa firma produkowała początkowo proste wyroby, takie jak kuchenne wagi sprężynowe, następnie mechaniczne wagi pocztowe. Od 1992 roku Radwag zaczął produkcję wag elektronicznych z użyciem mikroprocesora, co przyczyniło się do dynamicznego rozwoju firmy.

Radwag od przeszło 10 lat prezentuje swoje produkty na międzynarodowych targach. - Bierzemy udział w największych targach naszej branży na świecie. Samodzielnie wystawiamy się na najbardziej prestiżowych imprezach w branży instrumentów laboratoryjnych – Pittcon w USA, Achema we Frankfurcie, Analytica w Monachium. Uczestniczymy również corocznie w targach Arablab w Dubaju, Analitica Latin America w brazylijskim Sao Paulo, Achema Asia w Pekinie oraz Interweighing, które odbywają się w Chinach, zazwyczaj w Szanghaju – wyjaśnia Cezary Tomaszewski, kierownik Działu Eksportu w Radwagu. - Dodatkowo uczestniczymy w różnych targach międzynarodowych wspólnie z naszymi partnerami zagranicznymi. Są to między innymi Korea Lab, Lab Africa, odbywające się w Johannesburgu w RPA, AdMet w Indiach, Analytica w Wietnamie, Forumesure w Maroko, Thailand Industrial Fair w Tajlandii. Udział w takich imprezach na pewno przekłada się na lepszą sprzedaż naszych produktów, to opłacalne – gdyby tak nie było, nie bralibyśmy udziału w targach.

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjciIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjciIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+

Firma RADWAG bierze także czynny udział w międzynarodowych seminariach naukowych dotyczących przyszłości metrologii na świecie. Są to m.in. IMEKO (Korea); ADMET (Indie); FORUMESURE (Maroko) - imprezy organizowane przez stowarzyszenia Narodowych Urzędów Miar.

Jak wyjaśnia Cezary Tomaszewski, przygotowania do targów zajmują około trzech miesięcy. Koszt uczestnictwa w tego typu przedsięwzięciu zależy od wielu czynników, m. in. państwa w którym organizowane są targi, wielkości stoiska, ilości osób, które jadą na targi, cen hoteli i biletów slotniczych. Zazwyczaj cena waha się od 50 do 150 tys. zł.

[gallery id=445 ]

KRATKI.PL

Radomska firma Kratki.pl Marek Bal istnieje na rynku od 1998, jest cenionym producentem wkładów kominkowych, pieców, biokominków, kratek kominkowych, itp. Produkty firmy Kratki.pl można znaleźć w Polsce, oraz m.in. takich krajach jak Szwecja, Litwa, Łotwa, Estonia, Rosja,  Czechy, Niemcy, Słowenia, Cypr, Grecja, Hiszpania, Holandia, Francja, Rumunia, Austria, Włochy.

- Już od kilku lat prezentujemy nasze produkty na targach międzynarodowych, szczególnie tych odbywających się w Europie, ale zdarzyło nam się bywać dalej. Do tej pory gościliśmy m.in. na targach Batimat w Paryżu oraz Flam'Expo w Lionie. W tym roku uczestniczyliśmy również w jednych z największych targów budowlanych ISH we Frankfurcie w Niemczech – wyjaśnia Patrycja Sobień, kierownik działu marketingu Kratki.pl.  - W ubiegłym roku po raz pierwszy wystawialiśmy się na największych targach branży kominkowej Progetto Fuoco, które odbywają się co dwa lata we Włoszech w Weronie. Cyklicznie uczestniczymy również w poznańskich targach „Kominki” - dodaje.

Kilkukrotnie Kratki.pl były również na targach w Moskwie. Prezentowały się także m.in. w Belgii, Wielkiej Brytanii, Wilnie, Ukrainie, Rumunii, a także Turcji i w Grecji.

- W większości przypadków na targach mamy samodzielne stoisko, czasami wystawiamy się z naszym przedstawicielem z danego rejonu. Zdarza się jednak, w przypadku prestiżowych targów, że pomimo tego, że mamy przedstawiciela w danym miejscu, decydujemy się na osobne firmowe stanowisko. Przygotowania rozpoczynamy nawet rok wcześniej, na niektórych targach o stanowisko trzeba starać się z bardzo dużym wyprzedzeniem. Najważniejsze przygotowania rozpoczynają się na ok. 4-5 miesięcy przed targami, wówczas projektujemy stoisko, przygotowujemy materiały reklamowe i ustalamy eksponaty. Koszty uczestnictwa w takiej imprezie oscylują między 40 a 150 tys. zł, a nawet więcej.  Przede wszystkim zależą od rangi targów i wielkości stoiska – wyjaśnia Patrycja Sobień. - Niektóre targi, w których uczestniczymy współfinansowane są przez Samorząd Województwa Mazowieckiego, wówczas nasze działania skierowane są na promocję polskich i regionalnych produktów tj. oscypki, słodycze itd.


PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjQxIiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjQxIiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K

PIEKARNIA FOGIEL&FOGIEL

Piekarnia Fogiel&Fogiel to firma rodzinna, założona w 1910 roku w Radomiu. W latach dziewięćdziesiątych XX w. zakład został rozbudowany i gruntownie zmodernizowany. Od tego czasu przeżywa rozkwit. Robert Makłowicz zaliczył radomskie wypieki Fogla do najlepszych w Polsce.

Produkcja kilkudziesięciu rodzajów pieczywa, jest oparta zarówno na tradycyjnych recepturach jak i najnowszych trendach panujących w piekarstwie. Teren działalności firmy to Radom i jego okolice. Pieczywo dowożone jest własnym transportem. Piekarnia Fogiel&Fogiel jest laureatem wielu prestiżowych nagród krajowych i zagranicznych.

- Bierzemy udział w rozmaitych międzynarodowych imprezach branżowych organizowanych w kraju m.in. w Warszawie i Kielcach. Dwukrotnie wystawialiśmy się na Międzynarodowych Targach Chleba w Jaworznie – mówi właściciel piekarni Tadeusz Fogiel. - Kilka lat temu obecni byliśmy na targach w Paryżu we Francji. Była to impreza dla producentów surowców i maszyn służących do produkcji chleba. Nasza obecność tam była po to, aby przybliżyć smaki i pokazać kulturę produkcji pieczywa w Polsce.

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjMiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjMiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=

#WieszPierwszy

Najnowsze wiadomości

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE1IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE1IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K

Najczęściej czytane

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE5IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE5IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K

Polecamy