Radomska firma specjalizująca się w produkcji wag elektronicznych Radwag powstała w 1984 roku, jako mały zakład rzemieślniczy. Kilkuosobowa firma produkowała początkowo proste wyroby, takie jak kuchenne wagi sprężynowe, następnie mechaniczne wagi pocztowe. Od 1992 roku Radwag zaczął produkcję wag elektronicznych z użyciem mikroprocesora, co przyczyniło się do dynamicznego rozwoju firmy.
Radwag od przeszło 10 lat prezentuje swoje produkty na międzynarodowych targach. - Bierzemy udział w największych targach naszej branży na świecie. Samodzielnie wystawiamy się na najbardziej prestiżowych imprezach w branży instrumentów laboratoryjnych – Pittcon w USA, Achema we Frankfurcie, Analytica w Monachium. Uczestniczymy również corocznie w targach Arablab w Dubaju, Analitica Latin America w brazylijskim Sao Paulo, Achema Asia w Pekinie oraz Interweighing, które odbywają się w Chinach, zazwyczaj w Szanghaju – wyjaśnia Cezary Tomaszewski, kierownik Działu Eksportu w Radwagu. - Dodatkowo uczestniczymy w różnych targach międzynarodowych wspólnie z naszymi partnerami zagranicznymi. Są to między innymi Korea Lab, Lab Africa, odbywające się w Johannesburgu w RPA, AdMet w Indiach, Analytica w Wietnamie, Forumesure w Maroko, Thailand Industrial Fair w Tajlandii. Udział w takich imprezach na pewno przekłada się na lepszą sprzedaż naszych produktów, to opłacalne – gdyby tak nie było, nie bralibyśmy udziału w targach.
Firma RADWAG bierze także czynny udział w międzynarodowych seminariach naukowych dotyczących przyszłości metrologii na świecie. Są to m.in. IMEKO (Korea); ADMET (Indie); FORUMESURE (Maroko) - imprezy organizowane przez stowarzyszenia Narodowych Urzędów Miar.
Jak wyjaśnia Cezary Tomaszewski, przygotowania do targów zajmują około trzech miesięcy. Koszt uczestnictwa w tego typu przedsięwzięciu zależy od wielu czynników, m. in. państwa w którym organizowane są targi, wielkości stoiska, ilości osób, które jadą na targi, cen hoteli i biletów slotniczych. Zazwyczaj cena waha się od 50 do 150 tys. zł.
[gallery id=445 ]
Piekarnia Fogiel&Fogiel to firma rodzinna, założona w 1910 roku w Radomiu. W latach dziewięćdziesiątych XX w. zakład został rozbudowany i gruntownie zmodernizowany. Od tego czasu przeżywa rozkwit. Robert Makłowicz zaliczył radomskie wypieki Fogla do najlepszych w Polsce.
Produkcja kilkudziesięciu rodzajów pieczywa, jest oparta zarówno na tradycyjnych recepturach jak i najnowszych trendach panujących w piekarstwie. Teren działalności firmy to Radom i jego okolice. Pieczywo dowożone jest własnym transportem. Piekarnia Fogiel&Fogiel jest laureatem wielu prestiżowych nagród krajowych i zagranicznych.
- Bierzemy udział w rozmaitych międzynarodowych imprezach branżowych organizowanych w kraju m.in. w Warszawie i Kielcach. Dwukrotnie wystawialiśmy się na Międzynarodowych Targach Chleba w Jaworznie – mówi właściciel piekarni Tadeusz Fogiel. - Kilka lat temu obecni byliśmy na targach w Paryżu we Francji. Była to impreza dla producentów surowców i maszyn służących do produkcji chleba. Nasza obecność tam była po to, aby przybliżyć smaki i pokazać kulturę produkcji pieczywa w Polsce.