Dwa lata później utworzone zostało Liceum Gastronomiczne w Państwowym Żeńskim Liceum Gospodarczym przy Państwowych Żeńskich Szkołach Zawodowych. W 1950 roku PŻLG przeniosło się do budynku stojącego w podwórku przy ul. Traugutta 61. Cztery lata później z Państwowego Liceum Gospodarczego wydzielono Technikum Gastronomiczne Ministerstwa Handlu Wewnętrznego, które niebawem zostało przekształcone w Technikum Gospodarcze. Także w 1954 siedziba szkoły przy ul. Traugutta ( w budynku było 17 sal) stała się jej własnością.
Reaktywowana zaraz po wojnie Państwowa Żeńska Szkoła Zawodowa od początku cieszyła się dużym zainteresowaniem radomianek. Rosła więc liczba klas i kierunków. W roku szkolnym 1954/55 Technikum Gastronomiczne i Zasadnicze Szkoły Gastronomiczne miały w sumie 10 oddziałów, ale już w 1973 Technikum Gastronomiczne, Liceum Zawodowe i ZSZ liczyły 21 klas. Rok później było ich już 22, o profilach: kelner, kucharz, piekarz, cukiernik-ciastkarz, przetwórstwo mięsne i mleczarskie. Wciąż nie zaspokajało to jednak potrzeb rynku. Ciasnota i brak internatu nie odstraszały kandydatów – podania o przyjęcie pisali absolwenci podstawówek z całego województwa.
W 1977 roku placówka zmieniła nazwę - na Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego.
W roku szkolnym 1983/84 w szkole dziennej uczyło się 514 uczniów w 20 klasach o profilach: kucharskim, masarskim, mleczarskim, piekarskim, przetwórstwa owoców i warzyw oraz żywienia. Trzy lata później po raz pierwszy przyjęto uczniów do klasy o profilu hotelarskim, która do dziś cieszy się niesłabnącym powodzeniem. Zajęcia prowadzone są m.in. w hoteliku szkolnym, który został stworzony specjalnie do celów szkoleniowych.
Mimo licznych remontów stan budynku przy ul. Traugutta – który od początku nie nadawał się na obiekt dydaktyczny – systematycznie się pogarszał. W końcu kontrolerzy Państwowej Inspekcji Sanitarnej i Państwowej Inspekcji Pracy nakazali wyprowadzkę szkoły i zamknięcie obiektu. W 1988 „Gastronomik” przeniósł się do budynku od frontu, który właśnie opuścił Zespół Szkół Ekonomicznych. Opracowano projekt remontu obu gmachów przy ul. Traugutta 61 oraz budowy warsztatów i dodatkowego obiektu dydaktycznego, ale w 1991 roku Stowarzyszenie Kupców Polskich podjęło starania o odzyskanie nieruchomości.
W czerwcu 1992 miasto postanowiło przeprowadzić szkołę na Prędocinek; stał tam budynek w stanie surowym, który można było dostosować do potrzeb „Gastronomika”. Szybkie tempo budowy umożliwiło zajęcie pierwszego budynku już na początku listopada. Oficjalne otwarcie nowej siedziby szkoły przy ul. Armii Ludowej 1 nastąpiło 24 listopada 1992. W tym samym roku ZSPS otrzymał także pomieszczenia po byłych Konsumach (Przedsiębiorstwo Gastronomiczno-Handlowe, tworzące sieć sklepów i stołówek dla pracowników Ministerstwa Spraw Wewnętrznych - funkcjonariuszy Milicji Obywatelskiej i Służby Bezpieczeństwa) przy ul. Moniuszki 8, z przeznaczeniem na pracownię szkolenia praktycznego. Do dziś istnieje tu stołówka przygotowująca dania obiadowe i wyroby ciastkarskie, która cieszy się wielkim zainteresowaniem radomian.
W 1998 roku uczniowie otrzymali do dyspozycji nowoczesną salę gimnastyczną. Cztery lata później nastąpiła zmiana nazwy szkoły - na Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich.
W roku szkolnym 2009/2010 do ZSSiH uczęszczało 1274 uczniów; część z nich podjęła kształcenie w klasie o nowym profilu - technik obsługi ruchu turystycznego.