Często kremowe zupy kojarzymy z daniami dla dzieci. Możemy tam ukryć seler czy pietruszkę, za którymi maluchy nie przepadają. Zupa marchewkowa z odrobiną pieprzu cayenne czy papryczkami chili stanie się prawdziwym hitem niejednej imprezy. Dodatki kryją w sobie ogromną moc i potrafią całkowicie zmienić smak, ale i charakter zupy. Jakie dodatki i warzywa najlepiej dodawać do zup?
Kremowa pomidorowa — klasyczna zupa w niecodziennym wydaniu
Zupa pomidorowa to pewniak w każdej kuchni. Uwielbiana jest przez dorosłych i małych niejadków. Pewnie zastanawiasz się, co jest Ci potrzebne do zupy pomidorowej. Podstawą jest oczywiście bulion i pomidory, które najlepsze są latem. Dzięki dużej ilości promieni słonecznych są dojrzałe, soczyste i słodkie. Porcję dla całej rodziny ugotujesz w garnku ok. 3,5 l. Później możesz w nim zblendować zupę na pyszny krem. Do tego zadania świetnie sprawdzi się Russell Hobbs blender ręczny. W kilka chwil Twoja zupa stanie się gładka, a Ty będziesz mieć pewność, że maluchy nie zostawią na dnie marchewki.
Zupa dla dzieci musi być łagodna, ale dla dorosłych możesz śmiało wzbogacić ją papryczką chili. Jeśli zastanawiasz się jakie przyprawy do zupy pomidorowej dodać, to przede wszystkim kieruj się tym, co lubisz. Wspaniale komponują się z nią świeże listki bazylii, ale również oregano czy świeża natka pietruszki. Dodatkiem, który sprawdzi się do zupy pomidorowej na ostro, jest podsmażony boczek. Na patelni z nieprzywierającą powłoką zrobisz to perfekcyjnie.
Z jakich warzyw można zrobić zupę krem?
Jeśli masz do dyspozycji blender, to każda zupa stanie się królową. Idealnie do tego sprawdzają się mrożone warzywa, ale najlepiej korzystać z tych sezonowych. Zupa krem ze szparagów to prawdziwy hit każdej wiosny, natomiast latem obowiązkiem jest zupa krem z cukinii. Jednymi z najpopularniejszych w okresie jesiennym są zupy krem z brokułów a także z kalafiora. Spróbuj także połączyć oba te warzywa. Wystarczy, że ugotujesz je oddzielnie, a później zblendujesz i jednocześnie wlejesz do miski. Wykonanie banalne proste, a efekt zaskakuje.
Poczuj ciepło jesienią dzięki rozgrzewającej zupie
Jesienią postaw na zupy rozgrzewające jak krem cebulowy, który pomoże również w walce z przeziębieniem. Działanie układu odpornościowego wspomoże także zupa krem z dyni – z dodatkiem soku z pomarańczy i płatkami chili w szczególności. Pewnie zastanawiasz się, jakie przyprawy do kremu z dyni dodać, aby była wyjątkowa. Oprócz tradycyjnych przypraw koniecznie sięgnij po kurkumę i imbir. Wierzch posyp podprażonymi na patelni pestkami dyni i ciesz się wyjątkowym smakiem.
Jak się robi zupę grzybową?
Zupa krem z pieczarek to wbrew pozorom bardzo łatwe w przygotowaniu danie. Możesz użyć też leśnych grzybów, a jeśli są to suszone, pamiętaj aby wcześniej je namoczyć. Blender Russell Hobbs poradzi sobie nawet ze zblendowaniem grzybów. Ugotuj więc zupę grzybową tak, jak zwykle, zwracając jedynie uwagę na to, aby była dość gęsta. Im jej konsystencja będzie treściwsza tym zupa wyjdzie bardziej kremowa.
Idealne dodatki do zupy krem
Duży wpływ na smak i konsystencję zupy ma jej zabielenie. Jesteś na diecie lub po prostu zastanawiasz się, co dodać do zupy zamiast śmietany? Wybierz jogurt naturalny lub tradycyjny kefir. Pamiętaj jednak, aby tak jak śmietanę, wcześniej je zahartować. Prosta w wykonaniu jest również zasmażka staropolska. Wystarczy podsmażyć na maślę odrobinę mąki, wymieszać z odrobiną zupy i połączyć w całość.
Wybór odpowiednich przypraw jest bardzo ważny, a jest tutaj wiele możliwości. Jeśli zastanawiasz się, jakich ziół zamiast soli użyć, to koniecznie sięgnij po lubczyk, kolendrę i pietruszkę. Gotową zupę możesz podawać z rozmaitymi dodatkami:
- prażone nasiona słonecznika czy pestek dyni,
- orzechy,
- migdały,
- groszek ptysiowy
- nieocenione grzanki.
Przykładowo toster Russell Hobbs zrobi świetne tosty nie tylko na śniadanie, ale i na obiad. Możesz pokroić je w trójkąty lub mniejsze kawałki, a przygotowanie zajmie chwilę.
Zupa krem - dla podniebienia i dla oczu
Z kolei na patelni możesz podsmażyć cienkie kawałki boczku, które będą równie przyjemnie chrupać i dodadzą nutkę słonego posmaku Twojej zupie krem. Latem możesz także nadać swojemu obiadowi nieco bardziej romantyczny wydźwięk i udekorować go jadalnymi kwiatami. Tutaj sprawdzą się nagietki, bratki, stokrotki, kwiaty cukinii i wiele innych.
Z roślinnych rarytasów, które jednocześnie pięknie się prezentują i są witaminową bombą, sprawdzą się także kiełki. W sklepach bez trudu możemy znaleźć młode pędy rzodkiewki, jarmużu, koniczyny i klasyczną rzeżuchę. Jeśli mamy więcej czasu, do swojej zupy krem możemy dodać też inne dodatki warzywne, wcześniej upieczone w piekarniku. Tak przygotowane ziemniaki i cukinia dodadzą dodatkowy posmak i sprawią, że danie będzie bardziej treściwe.
Zupy krem stale zyskują na swojej popularności. Z pewnością jest to również zasługa rozwijającej się technologii i możliwości blendowania w kilka chwil. Chęć eksperymentowania w kuchni rośnie wraz z każdą udaną potrawą. Kremowe zupy są banalnie proste, a jednocześnie robią ogromne wrażenie wśród rodziny i znajomych. Przede wszystkim to jednak pełne wartości odżywczych dania, którymi warto wzbogacić swoją dietę.