W menu restauracji znajdziemy pozycje takie jak stek z buraka z sosem na bazie balsamico i kakao, burger wołowy z kiszonymi przez nas warzywami, śledź w nowoczesnej odsłonie, wolno pieczone policzki wołowe, tarta z kiszonymi owocami czy sernik z białą czekoladą. Dodatkowo ruszy oferta lunchowa, która dostępna będzie od poniedziałku do piątku w wybranych godzinach. Do wyboru będą dania w wersji mięsnej i wegetariańskiej w promocyjnych cenach. Prócz regularnej karty pojawiać się będą wkładki sezonowe, w których znajdą się potrawy bazujące na dostępnych sezonowo produktach.
https://www.cozadzien.pl/zdjecia/otwarcie-plantacji-bistro-and-deli-zdjecia/72544
Jednak Plantacja to nie tylko bistro, to również delikatesy.
- W delikatesach znaleźć można produkty w większości robione przez naszą kuchnię. Można zakupić "do domu" między innymi kiszone warzywa takie jak kalarepa, kalafior, rzodkiew czy słynne kimchi. Kiszonki nie dość, że są bardzo zdrowe, to również nadają świetny smak potrawom. Prócz tego oferujemy też coś na słodko, czyli własne czekolady, a wśród nich biała, mleczna, gorzka oraz nowość różowa, które są dostępne z różnymi dodatkami - mówił Tomasz Skobel.
Na półkach delikatesów znalazły się też takie produkty jak masła orzechowe, owsianki, granole, lemoniady, shoty witaminowe, świeżo tłoczone oleje czy miody z zaprzyjaźnionej pasieki.
- Ciekawą pozycją, którą można u nas znaleźć jest Kombucha szamapańska "by Laurent" w kilku, ciekawych smakach.
Delikatesy to również szeroka oferta win, które dobiera wybitny sommelier – Mateusz Smolaga.
- Oferta jest dopasowana do koncepcji i menu Plantacji. Stawiamy przede wszystkim na polskie wina z najlepszych winnic jak Dwór Sanna, Chodorowa czy Mickiewicz. Jednak nie zabraknie tych z Włoch, Francji, Chile czy Argentyny - wyjaśnił szef kuchni.
Plantacja to także miejsce, w którym będzie się niebawem sporo działo. Jednak zanim, restauracja na dobre zacznie działać, będzie trzeba poczekać na opuszczenie restrykcji związanych z pandemią.
- Nadchodzące lato będzie obfitowało w wiele ciekawych wydarzeń i atrakcji. Od 15 maja ruszamy z klimatycznym ogródkiem letnim. Na każdy weekend zaplanowaliśmy szereg atrakcji, które ubarwią i urozmaicą gościom czas m.in. występy muzyków na żywo, degustacje win, szkolenia z sommelierami czy degustacje nowych potraw - dodał Tomasz.
Osoby szukające nowości oraz dobrych jakościowo produktów na pewno znajdą tu coś dla siebie.